Meteorologutbildning kan räddas kvar

Publicerad

Den tidigare hotade meteorologutbildningen i Lund har goda prognoser att kunna räddas kvar.

När det blev för dyrt att låta studenterna plugga i Danmark tvingades man hitta rätt kompetens på hemmaplan. Ett projekt som nu lyckats.

Tidigare har meteorologstudenter i Lund haft halva sin studietid förlagd till universitetet i Köpenhamn. Ett system som fungerat bra, och som gjort det möjligt för lundastudenterna att ta del av den väderkunskap som finns på andra sidan sundet. Men så införde danskarna avgifter för sina svenska gäster, vilket visade sig bli alldeles för dyrt för Lunds universitet.

Flytta hem hela
– Vi stod inför att antingen lägga ner, eller försöka flytta hem hela utbildningen till Lund, säger utbildningskoordinator Elna Heimdal Nilsson.

Efter att ha letat i de egna leden lyckades hon få fram rätt kompetens för att utbildningen skulle kunna fortsätta på hemmaplan.

– Det visade sig finnas gott om meteorologer här i Lund som kan ta över undervisningen, säger hon.

Stort samtalsämne
Sydnytt besöker utbildningen i en tid när vädret är ett ännu större samtalsämne än vanligt. Den minst sagt tvekande våren har fått många att längta efter prognoser som lovar förändring.

Och studenterna är medvetna om att deras yrkesval har fler utmaningar än de rent naturvetenskapliga. Men de säger vara förberedda på att de i sina karriärer stundtals kommer göra människor besvikna.

– Så har det ju alltid varit, säger studenten Elin Nilsson.

Studenten Marie Edvardsson tror att folk ofta har en övertro på prognoserna.

– De vet inte hur svårt det är att göra en bra prognos, att det är så mycket olika saker som påverkar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer