Microsoft återkallar sin ansökan om reservkraftsaggregat vid datacentret i Staffanstorp, och letar nu ny plats att etablera datacenter i södra Sverige. Foto: Johan Dernelius/SVT

Microsoft ger upp planer på att bygga ut i Staffanstorp

Uppdaterad
Publicerad

Microsoft väljer att återkalla sin ansökan om att driva reservkraftaggregat vid datacentret i Staffanstorp – och letar annan plats i södra Sverige att etablera ett nytt, större datacenter.

Med de nya aggregaten, som var tänkta att användas vid eventuella strömavbrott, ansökte Microsoft om att bedriva miljöfarlig verksamhet. Sydsvenskan har granskat Microsofts etablering i Staffanstorp, och bland annat visat hur dieselaggregaten skulle släppa ut farliga luftföroreningar. Länsstyrelsen ansåg i våras att bolagets ansökan inte skulle godkännas.

Hur har lokalbefolkningens reaktioner påverkat ert beslut?

– Det har inte påverkat vårt beslut, det är ett affärsstrategiskt beslut för att möta kundernas efterfrågan. Däremot sätter vi stort värde på de synpunkter och kommentarer som vi fått från grannar och lokalsamhälle, säger Andreas Wingren, kommunikationschef på Microsoft i Sverige.

Blir kvar i Staffanstorp

Företaget kommer fortsätta att driva datacentret i Staffanstorp, med befintliga reservkraftsaggregat.

– Vi behöver ett större datacenter i Södra Sverige, än vad den nuvarande platsen i Staffanstorp kan tillhandahålla, säger Wingren.

Vad blir kvar i Staffanstorp?

– Det är inte på något sätt att vi avvecklar. Det finns möjlighet att expandera ytterligare lite, men det kommer ske med de reservkraftaggregat som finns i dag.

Christian Sonesson (M), kommunalråd i Staffanstorp, poängterar att Microsoft inte lämnar Staffanstorp utan kommer att växa inom sin nuvarande anläggning, men inte med fler reservkraftaggregat.

Letar ny plats för datacenter

Nu letar företaget efter en ny plats att etablera sig med ett nytt datacenter i södra Sverige. Skåne är fortfarande en viktig strategisk region för företaget. Men än är det för tidigt att säga vilka kommuner som skulle kunna bli aktuella, säger Wingren.

– Det är över 35 kriterier för att hitta bästa plats. Alltifrån närhet till kunder, tillgången på energi och kvalificerad arbetskraft, så det är en hel del faktorer som tas i beaktande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.