It-jätten Microsoft har inlett byggandet av Skånes största datacenter i Staffanstorp. Foto: SVT/TT

Politiker om Microsofts bygge i Staffanstorp: ”Känns som att man blivit lite lurad”

Uppdaterad
Publicerad

It-jätten Microsoft har inlett byggandet av Skånes största datacenter i Staffanstorp. Men flera kommunpolitiker i stadsbyggnadsnämnden är kritiska till att de inte fått tillräckligt mycket information om vad de röstade ja till när bygglovet klubbades igenom. Det berättar Sydsvenskan i en granskning.

När Microsofts representanter 2018 besökte Staffanstorps kommun för att få bygglov för ett datacenter tog det ett halvår innan kommunalråd Christian Sonesson (M) fick veta vilket företag det var han förhandlade med. När han väl fick veta så valde han att hålla tyst om det.

I mars 2019 hade politikerna i stadsbyggnadsnämnden i Staffanstorp ett möte, bland annat om förslaget om bygglovet. Av handlingarna framgick inte att Microsoft låg bakom. Inte heller att det skulle bli ett datacenter, utan ett lager.

– Vi visste bara att det var en hall för lagring med reservaggregat, säger Eric Tabich (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Sydsvenskan.

”Känns som man blivit lurad”

Roger Zingmark (MP) och Carina Dilton (S) var båda med och röstade igenom bygglovet för molnfabriken. Nu känner de att det hela inte gått rätt till. Det var när det stod klart att bygget drabbar de närboende, som Roger Zinmark (MP) började rannsaka sig själv och vad det var han egentligen hade röstat ja för.

– Det känns ju inte speciellt bra att jag varit med och fattat det här beslutet. Med hänsyn till att jag egentligen inte förstått att jag fattade det, säger Roger Zingmark (MP) till Sydsvenskan.

– Det är som om någon försökt sminka över ärendet. Det känns som att man blivit lite lurad.

Microsoft: ”Regler vi måste följa”

Kommunalrådet Christian Sonesson å sin sida säger att det var lätt att hålla tyst om vad han visste.

– Får man ett förtroende, eller ber man om att få ett förtroende, så får man ju hålla det.

Andreas Wingren, kommunikationschef på Microsoft Sverige bekräftar för Sydsvenskan att Microsoft medvetet undanhöll att det var ett datacenter i bygglovsansökan.

– Vi är börsnoterade. Spekulationer kring sådant här kan påverka börskurser. Det finns regler som vi måste följa, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer