Pia Almström, kommunalråd Foto: TT

Migrationsverket betalar inte mångmiljonskuld

Uppdaterad
Publicerad

Kävlinge kommun tvingas teckna en checkkedit för att klara sin likviditet. Orsaken är att Migrationsverket inte betalar sin skuld på 57 miljoner till kommunen.

– Hade det här varit en privat fordran så hade vi vänt oss till kronofogden, säger kommunstyrelsens ordförande Pia Almström (M). Men när det gäller en statlig myndighet så verkar inte det vara möjligt.

I ett år har kommunen väntat på att få betalt utan resultat. Och skulden stiger oavbrutet.

– Vi räknar med att skulden ökar med nio miljoner kronor varje månad, säger Pia Almström.

Hon menar att kommunen har gjort allt den kan för att få skulden reglerad, utan resultat.

– Vi skriver och ringer och håller på. Men de säger att de inte hinner med.

Miljardskulder till Skåne

Kävlinge är inte ensamma om att vara i den här situationen. I februari berättade SVT Nyheter om Perstorp som också har fordringar på miljonbelopp.

– I december hade de skånska kommunerna sammanlagt 1,1 miljard i fordringar, berättar Pia Almström Sedan dess har Kävlinges skuld dubblerats. Om det ser likadant ut på andra håll så förstår vi vilka belopp det handlar om.

På Migrationsverket finns det ingen som har möjlighet att kommentera saken på lördagen utan de ber att få återkomma efter helgen.

På Migrationsverket beklagar man den uppkomna situationen.

”Tidskrävande hantering”

– Vi ligger tyvärr efter, säger Sophia Öhvall Lindberg, presskommunikatör på Migrationsverket. Men vi försöker komma ikapp genom att omorganisera arbetet och anställa ny personal.

Hon hoppas också på politiska initiativ för att underlätta hanteringen.

– Tyvärr är den väldigt tidskrävande i dag, både för oss och kommunerna. Är inte ansökningarna kompletta så tvingas vi återkomma till kommunerna.

Men när Kävlinge kan få sina pengar kan hon inte svara på.

– Vi vågar inte utlova något i nuläget, säger Sophia Öhvall Lindberg.

Läs Pia Almströms (M) och Annsofie Thuressons (M) debattartikel i Svenska Dagbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.