Migrationsverket JK-anmäls efter utvisning

Publicerad

En god man till en asylsökande i Malmö har anmält Migrationsverket till Justitiekanslern, JK. Han är kritisk till att den asylsökande fick sin ålder uppskriven med ett år och utvisades kort efter sin 18-års dag.

Det goda mannen vill att JK ska pröva handläggningstidens längd, samt ”sättet för åldersbestämning av barn”.

Killen från Afghanistan sökte asyl i maj 2013. Enligt honom var han född den 20 maj 1997, alltså 16 år när han kom till Sverige.

Några månader senare gjorde en panoramaröntgen, som senare användes av verket för att åldersbestämma pojken. Enligt anmälan till JK fick han inte genomgå någon pediatrisk undersökning, en undersökning gjord av barnläkare, trots önskemål om detta.

Beslut dröjde 14 månader

Den goda mannen anser att ärendet har dragit ut på tiden. Först i juli 2014 kom ett beslut från Migrationsverket där asylansökan avslogs, och den asylsökande uppgavs vara född maj 1996, alltså 18 år gammal när beslutet fattades.

Den goda mannen menar att ”denna uppskrivning av XX ålder med ett år får dramatiska konsekvenser”.

Han pekar också på att  den asylsökande, med Migrationsverkets uppskrivning, ändå var under 18 år under det första året i Sverige.

JK begär nu ett uttlåtande av Migrationsverkets asylprövningsenhet/barn i Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.