Pengarna ska till största delen ersätta kommunernas kostnader för HVB-hem för ensamkommande. Foto: TT

Migrationsverket betalar ut ersättning för flyktingmottagande

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket skickar imorgon ut 1,8 miljarder kronor till landets kommuner. I Skåne får Ängelholm och Vellinge mest pengar.

Ängelholm får 57,5 miljoner och Vellinge 52,5 miljoner kronor. Pengarna ska till största delen ersätta kommunernas kostnader för HVB-hem för ensamkommande.

– Vi har väntat oss en utbetalning men att den skulle komma nu är en nyhet för oss, säger Vellinges kommundirektör Charlotte Unosson.

Migrationsverket har stora skulder till kommunerna för flyktingmottagandet, vilket skapat irritation på många håll. När det nu sker en delbetalning är det mycket stora skillnader i beloppen som kommunerna får.

Försenade utbetalningar

Enligt Migrationsverket beror förseningarna av utbetalningarna också på brister i ansökningar från många kommuner.

– Det är alltså inte tal om en skuld utan varje enskild ansökan måste prövas av oss. I många fall är ansökningarna inte kompletta vilket också påverkar handläggningstiden, säger Åke Svedmert, sektionschef för statliga ersättningar asylsökande.

I slutet av november var kommunernas krav på Migrationsverket 8,1 miljarder kronor.

– Vi har arbetat hårt under hela året, inte minst under december då vi totalt kommer att betala ut 4,5 miljarder kronor till kommuner och landsting. Av den summan är drygt 1,8 miljarder en förskottsutbetalning i form av en delutbetalning till kommunerna, säger Åke Svedmert.

Vellinge ordnar ingen bostad

I Vellinge pågår samtidigt en politisk debatt om hur kommunen ska hantera asylsökande ensamkommande ungdomar när de fyllt 18 år eller fått åldern uppskriven. Regeringen har gett kommunerna extra bidrag för att dessa personer ska kunna bo kvar i den kommun de bott i under asylprocessen.

Men Moderaterna i Vellinge har, trots bidraget på 910.000 kronor, sagt att kommunen inte ska ordna bostad till dem som är över 18 år. Det extra kommunbidraget föreslås istället att användas till andra integrationsåtgärder.

Oppositionen har protesterat mot agerandet och på fredagen avgörs frågan i kommunstyrelsen.

Här är kommunerna som får mest pengar av Migrationsverket i delbetalning på fredagen.

Ängelholm 57,5 miljoner

Vellinge 52,5 miljoner

Malmö 48 miljoner

Kristianstad 28,2 miljoner

Lund 25,1 miljoner

Åstorp 24,2 miljoner

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer