Inrikesminister Mikael Damberg kommenterar den senaste tidens skjutningar. Foto: Johan Nilsson/ TT/ SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Mikael Damberg om skjutningarna: ”Jag förstår om man är orolig”

Uppdaterad
Publicerad

På kort tid har två kvinnor skjutits till döds, i Malmö och senast i Stockholm. Inrikesminister Mikael Damberg besöker Malmö under onsdagen, med anledning av det dödliga skjutvåldet. 
– Det är en allvarlig utveckling, ett av vår tids största samhällsproblem, säger han till SVT Nyheter. 

Sveriges inrikesminister Mikael Damberg är i Malmö, bland annat för att träffa polisen och medverka på en konferens om trygghet.

Enligt ministern säger sig Malmöpolisen ha de resurser de behöver för att utreda mordet på kvinnan som sköts till döds på öppen gata på Ribersborg, enligt vittnen med sin bebis i famnen. 

I natt skedde ytterligare en dödlig skjutning, den här gången av en 18-årig kvinna i Vällingby i Stockholm. 

– Skjutningarna och sprängningarna har flyttat in i bostadsområden. Det dödliga våldet kommer närmare vanliga människor och det skapar oro. Det ska trängas tillbaka och det ska göras med samhällets fulla kraft, säger Mikael Damberg till SVT Nyheter.

Utreder förbud mot kontantkort

Den viktigaste lösningen är att stärka polisen, bland annat med 10 000 fler poliser, enligt Damberg. Något som regeringen tidigare aviserat.  

– Det är den största tillväxten av polisen i modern tid. Men vi måste också ge polisen nya verktyg att komma åt de här kriminella gängen. Teknisk bevisning om de behöver, men också strängare straff. 

Mikael Damberg säger bland annat att regeringen utreder ett förbud mot oregistrerade kontantkort till mobiltelefoner.

Besöker inte mordplatsen

Dödskjutningen på Ribersborg skedde mitt på dagen på öppen gata, inför flera vittnen. Många människor som SVT Nyheter pratat med de senaste dagarna är oroliga över utvecklingen, och över att vistas ute. 

-Jag förstår om man är orolig. Jag är också orolig över samhällsutvecklingen att folk skjuts. Det är på för hög nivå, på samma nivå som under 90-talet, men det sker mer öppet.

Inrikesministern kommer inte att besöka mordplatsen på Ribersborg under sitt besök, istället ska han vidare till Landskrona, som också drabbats av skjutningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Karolin Hakim

Mer i ämnet