Mikael Rubin (M) köpte nakenbilder – betalade 213 000 till utpressare

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Rubin (M), kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg, hotades att bli uthängd som sexköpare för sin familj och kollegor i media om han inte betalade. Nu åtalas en kvinna vid tingsrätten i Ystad misstänkt för utpressning sedan hon tagit emot över 200 000 kronor av politikern.

I förhör säger han att han köpt nakenbilder av kvinnan och vid något tillfälle skrivit ett meddelande om att det skulle vara ”fräckt att ha sex med henne i ett par timmar”. Han nekar dock till att ha köpt eller försökt köpa sex, något Trelleborgs Allehanda var först med att rapportera.

Kvinnan, som är hemmahörande i Blekinge, ska ha hotat kommunalrådet om att allt skulle avslöjas för omvärlden om han inte gav henne pengar. Under åtta månader 2020 förde han över pengar vid 13 tillfällen. För drygt ett år sedan gjorde Mikael Rubin en polisanmälan.

– Jag ville skydda min familj. Hon ringde varje dag hela tiden. Tio, femton, tjugo gånger om dagen, säger Mikael Rubin till Trelleborgs Allehanda.

I polisens förundersökning finns bilder som kvinnan ska ha skickat till Mikael Rubin och skärmavbilder på deras chatt. Till Trelleborgs Allehanda hävdar han att skärmavbilderna är falska. Foto: Johan Nilsson/TT/Polisen

Inget fysiskt möte

Kvinnan medger omständigheterna, men nekar till brott, uppger kvinnans försvarare Per Prené för SVT. Kvinnan hävdar att delar av överföringarna är att betrakta som förskottsbetalningar, men något fysiskt möte ska aldrig ha ägt rum.

Kvinnans sambo åtalas samtidigt för penningtvättsbrott. Han ska enligt åklagaren ha tagit emot delar av pengarna och skickat dem vidare till kvinnan.

Lämna politiken

SVT Nyheter Skåne söker Mikael Rubin. Till Trelleborgs Allehanda säger han att han inte lär sitta kvar som kommunalråd.

– Jag tror inte att jag gör det. Jag tror att jag får sluta, men det får jag ta med mitt parti, säger han till tidningen.

I nuläget avböjer Moderaterna i Trelleborg att intervjuas. I ett SMS till SVT Nyheter Skåne skriver gruppledare Ann Kajson Carlqvist att man diskuterar situationen internt, och att de ska återkomma så fort de har något att säga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.