Lars Råberg, universitetslektor vid biologiska institutionen i Lund menar att TBE-smittan kommer att fortsätta spridas i Skåne. Foto: SVT

Forskare varnar: TBE kommer att fortsätta sprida sig i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

I veckan stod det klart att det fruktade TBE-viruset nu även finns bland fästingar i västra Skåne. Orsaken är troligen det allt mildare klimatet. Nu varnar forskare för att smittan kommer att sprida sig vidare.

Det är ingen slump att TBE återfunnits på flera nya platser i Skåne. Det menar Lars Råberg, universitetslektor vid biologiska institutionen i Lund med fästingar som specialområde.

– Borrelia, en annan fästingspridd sjukdom, är betydligt mer jämnt spridd över landet. Där det finns fästingar finns också borreliabakterien. Så är det inte med TBE-viruset, det är spritt betydligt mer fläckvis och finns bara på vissa platser, förklarar Lars Råberg.

Lars Råberg, universitetslektor vid biologiska institutionen i Lund med fästingar som specialområde. Foto: SVT

I klippet redogör han för en teori bakom TBE-virusets växande utbredning, att fästingens livscykel på vissa platser rubbats av det allt mildare klimatet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet