Marcus Nilsson, kommunikationschef på P7 i Revingehed säger att planerna för ”Aurora 20” fortskrider trots coronakrisen. Foto: Gunilla Fritze

Militären planerar försvarsövning med 25 000 deltagare

Uppdaterad
Publicerad

Under drygt en månad i maj och juni ska utländska militärförband tillsammans med svenska öva till havs, i luften och på land. Skåne och Blekinge kommer att bli mest berörda.

Länder har stängt sina gränser och uppmanar sina medborgare att inte umgås i stora grupper på grund av risken att smittas av coronaviruset. Försvarsmakten i Sverige planerar att genomföra en stor försvarsövning, större än föregångaren 2017 som då var den största i sitt slag på mer än 20 år.

– Vi planerar Aurora som den ska genomföras i full styrka men våra fältsjukhus kommer inte att användas för de används just nu skarpt till stöd åt Socialstyrelsen, säger Marcus Nilsson, kommunikationschef för Södra skånska regementet P7 i Revingehed.

Coronapandemin

Hur viktigt är det att genomföra övningen i dessa coronatider?

– När samhället är i kris ska försvaret vara som starkast, säger Marcus Nilsson.

Han säger att det finns en god beredskap för att ta hand om de som blir sjuka under en övning.

– Vid alla övningar har vi sjukförläggning. Om någon blir magsjuk eller liknande kommer man att bli isolerad, säger Marcus Nilsson.

Stor påverkan i Skåne och Blekinge

Övningen, som gått namnet ”Aurora 20” är planerad att genomföras mellan 11 maj och 4 juni och har en tidsram på 25 dygn för att även uthållighet ska kunna övas. Kostnaden beräknas till cirka 660 miljoner kronor.

Under övningen kommer armén, marinen, flygvapnet, regionala staber, hemvärnet och militära förband från andra länder att delta. USA och Finland har sagt att de ska skicka flest deltagare. Kanada har meddelat att de drar sig ur. Omkring 25 000 personer förväntas deltaga i övningen.

På många håll i världen råder rese- och utegångsförbud.

Beslut kommer 6 april

Den 6 april ska Försvarsmakten meddela om ”Aurora 20” ska genomföras som planerat, bantas eller på andra sätt förändras.

– Vi fortsätter planeringen precis som vanligt fram till dess. Alla avtal med berörda markägare är skrivna och alla har varit positiva, säger Marcus Nilsson.

Allmänheten, markägare och boende, främst i Blekinge och delar av sydöstra Sverige kommer under perioder att märka och i en del fall även påverkas av övningen, meddelar Försvarsmakten på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet