Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tullinspektörerna hittade 7,6 miljoner falska cigaretter i ett litauiskt lastbilssläp. I klippet ser du bilder från beslaget. Foto: Tullverket

Miljoner cigaretter bakom lönnvägg i lastbilssläp i Trelleborg

Uppdaterad
Publicerad

Nyfikna tullare hittade närmare 8 miljoner falska cigaretter i en övergiven lastbilstrailer i Trelleborgs hamn. Nu åtalas chauffören för grov smuggling.

– Det här är ett av de största cigarettbeslagen vi gjort på mycket länge. Jag kan bara minnas ett större beslag i vårt område och det var många år sedan, säger Oscar Lindvall som är biträdande chef för Tullverkets kontrollavdelning i södra Sverige.

– Vi vet inte var just de här cigaretterna skulle säljas men det är stor risk för att de skulle blandas in i det vanliga legala sortimentet hos mindre nogräknade försäljningsställen, säger Oscar Lindvall Foto: Tullverket / Mette Ottosson

Tullinspektörerna hittade först fem pallar med cigaretter, inlindade i svart plast, när de öppnade släpet. Sedan bröt de upp en trävägg i trailern som gömde ytterligare miljontals cigaretter förpackade i papplådor eller i lösa cigarettlimpor.

Konstiga varningstexter

Den olagliga transporten av skattepliktiga varor motsvarar nästan 14 miljoner kronor i undanhållen skatt. Varningstexten på paketen visade att det rörde sig om falska cigaretter.

– Förutom att staten förlorar stora skatteintäkter så finns det också en klar hälsorisk. Det är visserligen farligt att röka vanliga cigaretter också men de som köper förfalskade cigaretter har ingen aning vad den tobaken innehåller, säger Oscar Lindvall.

Greps i hamnen

Två dagar senare greps en 49-årig man från Litauen när han dök upp med dragbilen i hamnen. Chauffören menar att han är oskyldig och trodde att lasten innehöll kolbriketter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.