Foto: SVT/Arkiv

Miljonkrav mot Landskrona prövas i HD

Uppdaterad
Publicerad

Den psykiskt sjuka flickans lek med elden slutade med en storbrand. Nu ska Högsta domstolen pröva om Landskrona kommun är skadeståndsskyldig.

Landskrona kommun har tidigare dömts att betala ett skadestånd på 50 miljoner kronor som ansvarig för branden som flickan vållade 2002.

– Vi har gott hopp om att det blir en ändring, säger advokat Anders Reldén, juridiskt ombud för kommunen.

Både tingsrätten och hovrätten dömde kommunen att betala miljonskadestånd till två försäkringsbolag efter varuhusbranden i Landskrona i december 2002. Hovrätten sänkte dock beloppet från 58 till 50 miljoner kronor.

Enligt Anders Reldén kan avgörandet i HD ge välkommen vägledning för kommuner i liknande fall i framtiden.

– En central fråga i målet är vems intresse som ska styra när det handlar om en LVU-omhändertagen person. Vi menar att det är barnets intresse som ska beaktas, inte någon annans, säger han till TT.

Storbranden anlades av en 13-årig psykiskt störd flicka som var omhändertagen av Landskrona kommun enligt lagen om vård av unga (LVU). Vid tiden för branden var hon tillfälligt placerad i sitt hem och fick då tillfälle att anlägga branden. Kommunen har brustit i sitt ansvar för flickan, enligt tings- och hovrätten.

– Kommunen har gjort väldigt mycket. Det är inte fel eller försummelse vid myndighetsutövning, säger Reldén.

Flickan tillfälligt i hemmet

* Branden utbröt den 3 december 2002 och totalförstörde en fastighet med Åhléns och Hemköp i centrala Landskrona.

* Samma kväll tipsar den 13-åriga flickans mamma om att dottern kan ha anlagt branden.

* Flickan greps dagen därpå i Malmö där hon tänt eld på kläder i två affärer.

* Flickan var omhändertagen av Landskrona kommun enligt lagen om vård av unga (LVU). Hon har fått diagnoserna asperger och schizofreni.

* Flickan var tillfälligt placerad hemma i väntan på annan placering vid tiden för branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.