Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För att ersätta inplastad gurka har Arash Fayyazi och hans företag tagit fram en växtbaserad spray som de menar ger gurkan samma livslängd. Foto: Linda Ekström/SVT

Miljonregn över osynliga gurkskyddet från Lund

Uppdaterad
Publicerad

Ett företag i Lund har i fyra år arbetat med att ta fram ett alternativ till plast för att öka grönsakers hållbarhet. Nu lanseras en spray gjord på raps och havre. Naturvårdsverket har beviljat stöd på 2,7 miljoner kronor.

Följ med till företaget i Lund som tagit fram ett alternativ till plast i klippet ovan.

Gurka är en grönsak som, på grund av sin höga vätskehalt, snabbt blir dålig om den inte skyddas. Därför är närmare 90 procent av gurkorna i handeln inplastade och därför blev gurkan den grönsak innovatörerna i Lund siktade in sig på först.

– Från leverantör till kund kasseras runt 50 procent av all frukt och grönt och även om vi sorterar mycket plast, bränns fortfarande mängder plast upp, säger Arash Fayyazi, vd på Saveggy.

Arash Fayyazi och hans kollega startade för fyra år sedan ett företag med målet att hitta ett alternativ utan tillsatser, som ger gurkor lika bra hållbarhet som plasten.

Doft och smaklös spray

Genom att utvinna olja från skånsk raps och havre har de tagit fram en spray som sprutas på gurkorna. Höljet syns inte, smakar inget och behöver inte tas bort innan man äter gurkan.

– Det är bara att äta den som den är, säger Arash Fayyazi, vd på Saveggy.

Företaget har fått miljontals kronor, bland annat från Naturvårdsverket och EU, för att utveckla produkten.

– Det här är den enda produkten i sitt slag i EU, som är växtbaserad, utan tillsatser, utan GMO, säger Vahid Sohrabpour, innovationschef på Saveggy.

Det finns en stor tillverkare av en liknande spray i USA, men den har inte blivit godkänd i EU eftersom att den innehåller tillsatser.

Plasten fortfarande billigare

För att kunna konkurrera med plasten måste produktionen upp i volym. Idag har företaget stora kostnader för råvarorna raps och havre, men för att lyckas får deras alternativ inte bli dyrare än plasten, för vare sig handlare eller konsumenter.

– Plasten är extremt billig, men vår idé är att få industrin att ställa om så att vi blir mer klimatsmarta, säger Arash Fayyazi, vd på Saveggy.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.