• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

”Mindre klasser ingen lösning på skolproblem”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska folket vill se mindre klasser i skolan. Men enligt forskare på Malmö högskola finns det andra insatser som har bättre effekt på skolresultaten.

Det är SIFo som gjort skolundersökningen  på uppdrag av Lärarförbundet. Frågan har varit vilka tre åtgärder som är viktigast för att lyfta resultaten i skolan.

Högst upp på listan, men 46 procent av rösterna, hamnar alltså minskade grupper och klasser. Det skriver Dagens Nyheter.

Men enligt Anders Jakobsson, skolforskare vid Malmö högskola, så är det här  en tveksam reform.

– Satsar man miljarder på att minska grupperna finns risken att man ändå inte får någon effekt på resultaten, säger han till DN.

– Mindre klasser innebär en möjlighet, men forskningen visar att det inte är en lösning i sig. Då har riktade resurser mot lågpresterande skolor en mycket större effekt, säger han.

Ingen betydelse

Minst viktigt tycker svenskarna det är med fler prov och tidigare betyg.

– Det visar att svenskarna lyssnat på skoldebatten, säger Anders Jakobsson.

– Betyg i årskurs 3 har nästan ingen betydelse för elevens prestationer. Samma sak gäller för fler prov och inspektioner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.