Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Färre Kristianstadsbor kan få hjälp av Maträddarna, som drivs bl a av daglig verksamhet och Renhållningen. På bilden till höger Helena Vidéen från daglig verksamhet och Marcus Norrman från Renhållningen. Hör mer i videoklippet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Minskat svinn drabbar Kristianstads ekonomiskt utsatta

Uppdaterad
Publicerad

Svinn från mataffärer säljs i Maträddarnas butik på Sommarlust i Kristianstad. Här kan kommuninvånare med ekonomiska bekymmer handla matkasse för 20 eller 40 kronor. Men den senaste tiden har man behövt dra ner rejält på medlemsantalet.

Verksamheten startade under pandemin och är ett samarbete mellan Renhållningen Kristianstad, Stadsmissionen, Svenska kyrkan och kommunens dagliga verksamhet.

Två dagar varannan vecka håller butiken öppet för medlemmar. Medlemskapet är behovsbedömt – bara personer med ekonomiska bekymmer kan vara med. Små hushåll betalar en tjuga för en matkasse, en familj 40 kronor.

Medlemsantalet mer än halverat

Men verksamheten har fått det tuffare den senaste tiden. I och med inflation och ökade matpriser har efterfrågan på billiga varor blivit större och de vanliga butikerna verkar ha blivit bättre på att ta tillvara på sitt eget svinn. Det har lett till att det är mindre kvar att skänka till Maträddarna, berättar Marcus Norrman, projektledare på Renhållningen.

– Vi fick in mellan 500 och 800 kilo i veckan förut. Nu får vi in mellan 50 och 200 kilo. Det är stor skillnad, säger Marcus Norrman.

Verksamheten har tvingats dra ner rejält på antalet medlemmar – från 200 till 80.

Fortfarande mycket mat i Malmöbutik

På Mobilia köpcentrum i Malmö driver Skåne Stadsmission en så kallad ”social livsmedelsbutik”, Matmissionen, där medlemmar kan köpa matvaror till ett reducerat pris. Till skillnad från i Kristianstad, kör man i Malmö inte runt och hämtar mat i enskilda butiker utan jobbar med grossister och producenter som har större volym mat. På Matmissionen i Malmö har man än så länge inte märkt av någon minskning på inflödet av mat. Däremot har medlemmarna i butiken blivit fler.

– Antalet medlemmar har ökat kraftigt på grund av rådande situationen med matpriserna. Vi kan behöva pausa för att möblera om i butiken för att kunna släppa in fler kunder – men det är inte brist på mat, säger Alireza Mobasheri, områdeschef för sociala företag på Skåne Stadsmission.

Någon gång under året kommer Skåne Stadsmission öppna en social livsmedelsbutik även i Helsingborg.

I videoklippet får du titta in i butiken i Kristianstad och höra mer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.