Infrastrukturminister Tomas Eneroth om höghastighetsbanan: ”Jag vill verkligen hitta lösningar”

Uppdaterad
Publicerad

Höghastighetsbanan måste stoppas, menar Hässleholmspolitiker som nu vill säga upp avtalet om en ny järnväg genom kommunen.

– Det är ytterst allvarligt i så fall, det är redan trångt i trafiken i hela Skåne, då behövs mer järnväg, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

I Hässleholm vill en majoritet av politikerna i fullmäktige säga upp avtalet kring Sverigeförhandlingen, som handlar om höghastighetsbanan som planeras byggas rakt igenom kommunen.

– Höghastighetsbanan kommer förstöra vår landsbygd och det är något vi vägrar gå med på, säger Hanna Nilsson (SD) som är kommunalråd i Hässleholm.

Höghastighetsbanan

Höghastighetsbanan har diskuterats i många år och är ett stort projekt. Huruvida det till slut faktiskt kommer att byggas någon eller inte är inte bestämt än. Trots det tycker flera politiker i Hässleholm att det är viktigt att tydligt ta avstånd från planerna. Andra politiker i Hässleholm menar å sin sida att det överhuvudtaget inte kommer spela någon roll vad Hässleholms kommun tycker och att det vore dumt att säga upp avtalet.

Vad infrastrukturminister Tomas Eneroth säger om Hässleholms kritik kan du höra i videoklippet ovan.

”Västeuropeiskt u-land”

En annan kommun som ingår i Sverigeförhandlingen är Lund, där ett tågstopp längs höghastighetsbanan planeras. Den högsta politikern där, kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L), menar att det är viktigt med stora satsningar på tågtrafiken.

– Sverige har blivit ett västeuropeiskt u-land när det kommer till tåg. Staten måste hedra Sverigeförhandlingen, säger Philip Sandberg.

Tycker du att de är bra på att lyssna på vad kommunerna vill?

– Både och. Man har lyssnat men man har också svajat flera gånger när det gäller centralt belägna stationslösningar. Det är viktigt både för Lund och Hässleholm att tågen stannar i centrum och inte utanför.

I Hässleholms kommunfullmäktige röstade Liberalerna för att säga upp avtalet. Men det är inget som Philip Sandberg önskar för Lunds del.

– Vi fortsätter planeringen för att få till en så bra lösning som möjligt, säger han.

Sverigeförhandlingen

Sverigeförhandlingen har för statens räkning tecknat avtal med kommuner och regioner längs den framtida höghastighetsjärnvägen. Följande kommuner innefattas:

Södertälje, Trosa, Nyköping, Norrköping, Linköping, Tranås, Jön­köping, Värnamo, Hässleholm, Lund och Borås kommun.

De regioner som avtal slutits med är Sörmland, Östergötland, Jönköping, Skåne och Västra Götaland.

Avtalen om­fattar åtaganden om att medfinansiera höghastighetsjärnvägen om sam­manlagt 1 241,5 miljoner kronor och om att upp­föra 92 270 nya bostäder. I avtalen regleras även stationslägen, åtagande om att sprida nyttorna till regionen, uppföljningsorganisation m.m.

Källa: Sverigeförhandlingen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höghastighetsbanan

Mer i ämnet