Under måndagen och tisdagens hedrades Fadime Sahindal som sköts ihjäl av sin pappa för 17 år sedan Foto: SVT

Minnet av Fadime hedrades på seminarium i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Hedersrelaterat våld- och förtryck har många ansikten. Det kan handla om könsstympning, barnäktenskap och mord. Det kan också handla om att flickor inte får delta i skolans simundervisning tillsammans med pojkar.

För 17 år sedan sköts den kurdiska kvinnan Fadime till döds av sin pappa i Uppsala. Mordet var hedersrelaterat. Runt om i landet hedras varje år hennes minne och i Malmö hölls på tisdagen ett seminarium i Malmö på temat ”Från ord till handling”.

– Det pratas mest om dessa frågor på Fadimedagar men det behövs konkreta handlingsplaner som de som arbetar med att förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck, säger Mariam Taheri, som representerar GAPF, Glöm Aldrig Pela och Fadime, i Skåne.

”Behövs tydligare direktiv”

Regeringen har sedan början av 2000-talet arbetat med att förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck. Förra året avsattes hundra miljoner till detta arbete.

– Vi har blivit bättre i de här frågorna men vi har aldrig satt ner foten. Politiken måste utgöra en tydligare ryggrad så myndighetspersoner har tydliga direktiv som de kan vila på när de ska fatta beslut, säger Juno Blom L), nybliven riksdagsledamot och en av talarna på seminariet i Malmö.

Hon har arbetat som antihedersvåldsexpert på länsstyrelsen i Östergötland och brinner för dessa frågor.

– Det är framför allt politiker och myndighetspersoner lokalt som måste ta i detta så att det kan bli en förbättring, säger Juno Blom.

En av deltagarna som vill få till en förändring är Aisa Huzirouk som för två år sedan tog sin socinomexamen i Malmö.

– Jag har upplevt att mina klasskamrater inte fick vara med på simundervisningen. Jag tyckte det var fel då och det känns ännu mer fel idag, säger Aisa Huzirouk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.