Minst tre barn per år föds med oklart kön

Uppdaterad
Publicerad

Minst tre gånger per år sker en förlossning i södra Sverige där det är svårt att avgöra barnets kön. På sjukhusen i Malmö-Lund är man specialister på könsbestämning och på att behandla de barn som behöver det.

Om barnets kön handlar oftast den första frågan en nybliven förälder får. Men tre, fyra gånger om året är det på södra Sveriges BB-mottagningar svårt att avgöra om bebisen är kille eller tjej. Det är då DSD-teamet kallas in.

– Det kan se mycket olika ut. Man kan vara flicka och nästan se ut som en pojke. Man kan vara pojke och nästan se ut som en flicka – och så finns det graderingar däremellan, säger Johan Svensson, barnendokrinolog vid universitetssjukhuset Mas.

Både gener och miljö

DSD är en engelsk förkortning som står för rubbning av den könsmässiga utvecklingen, som normalt börjar efter sjätte gravitetsveckan. Oftast är störningen genetisk, men även miljöfaktorer spelar in.

– Det går inte att ge ett enkelt svar vad det beror på. Det finns 25 – 30 olika orsaker till oklart kön, säger Johan Svensson.

De ultraljudsundersökningar, som görs under graviditeten, räcker inte för att fastställa könet i förväg.

– Ultraljudet är en medveten gissning baserad på de yttre könsorganen, säger Christina Clementson Kockum, barnkirurg vid universitetssjukhuset i Lund.

Ett av fyra team i landet

Hon ingår i DSD-Syd, som består av sex läkare i Malmö-Lund. Det är ett av fyra team i landet, som utför detektivarbetet som tar allt från några dagar och upp till en månad – och ibland slutar det med operation.

– Det finns en del entydiga diagnoser, till exempel en flicka som utsatts för manligt könshormon under fostertiden. Där kan det krävas vanlig kirurgi, men inte alltid.

För inte så länge sen togs dom här besluten över huve´t på föräldrarna. Men så är det inte i dag.

– Föräldrarna är jätteviktiga och har ofta en känsla för om det är en flicka eller pojke. Det är också viktigt att barnet också får veta när det är tillräckligt stort.

RFSL har inget emot

Men frågan är om det är så viktigt att bestämma vilket kön någon har? Är det en förlegad samhällssyn? På RFSU/RFSL i Malmö ser man inte hur man kan undvika att ta reda på könet.

– Det behöver man så som vårt samhälle ser ut. Inte minst när det gäller att få ett personnummer, säger Gunnel Brander på RFSU/RFSL:s sexualterapeutiska mottagning i Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.