Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mira Kelber, ordförande för Judisk Ungdom i Malmö. Foto: SVT

Mira i Malmö: ”Fler judar vågar vittna offentligt”

Uppdaterad
Publicerad

Rasistiska attityder mot judar har minskat sedan 2005, det visar en ny rapport från Forum för levande historia. Mira Kelber i Malmö tillhör den andra generationens överlevare från Förintelsens koncentrationsläger och är en av dem som vill berätta öppet om sin judiska tillhörighet och sin släkts historia.

– Det jag har märkt som kan vara positivt är att det är fler judar som vågar vittna offentligt om sina upplevelser. Och det tycker jag är jättebra, säger Mira Kelber, judinna och ordförande för Judisk Ungdom i Malmö.

Forum för levande historia har kartlagt antisemitiska attityder hos befolkningen i Sverige. Enkäten besvarades av drygt 3 500 personer.

Enligt rapporten stämmer färre människor in på antisemitiska påståenden nu jämfört med 2005 då samma undersökning gjordes. Däremot har gruppen som hyser starkt antisemitiska åsikter bara minskat med en procentenhet från 2005, från sex procent till fem.

– För min del så är jag uppväxt med att alltid bära min Davidsstjärna och har valt att ta risken att säga att jag är judinna. Men det finns en risk för möjligheten att bli accepterad känns inte alltid större än risken att bli hatad, säger Mira Kelber i en intervju med SVT Nyheter Skåne.

Mira Kelbers pappa, farmor och farfar var de enda i Miras släkt som överlevde Förintelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.