Josefina Lundstedt fick käken krossad vid misshandeln – men försäkringsbolaget anser inte att misshandeln var grov. Foto: SVT/Privat

Käken sönderslagen – 6.000 kr i ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Josefina Lundstedt misshandlades svårt efter en utekväll. Polisen betecknar misshandeln som grov. Men det gjorde inte försäkringsbolaget Folksam.

I början av juli misshandlades 19-åriga Josefina Lundstedt utanför sitt hem efter en kväll ute med sina vänner. Hon lyckades ta sig upp och lägga sig i sin säng. Först morgonen därpå såg hennes mammma vad som hade hänt och ringde efter en ambulans.

Josefina Lundstedt fick tre blödningar i hjärnan och har bara minnesfragment av vad som hände. Enligt henne var våldet oprovocerat.

– Jag kan inte förstå varför någon skulle vilja göra så. Jag hade inte grälat eller bråkat med någon på hela kvällen, säger hon.

– Förutom blödningarna i hjärnan hade jag två käkfrakturer, som läkarna fixerade medhjälp av stålbågar så att jag inte kunde öppna munnen på fyra veckor. I underkäken fick jag två titanplattor inoperererade. De måste jag ha livet ut, säger hon.

Grovt enligt polisen

Polisen betecknar misshandeln som grov. Men det gjorde inte försäkringsbolaget Folksam. Josefinas mamma Lina Lundstedt fick beskedet att eftersom det inte var klarlagt att det var mer än en gärningsman och om tillhyggen användes skulle inte misshandeln betecknas som grov. Därmed skulle ersättningen från hemförsäkringen  bli 6 000 kronor i stället för 30 000.

– Det är ju inte klokt. Om hon hade haft total minnesförlust hade hon riskerat att inte få någonting alls, säger Lina Lundstedt.

Men idag ändrade sig Folksam och bereder nu ärendet vidare utifrån förutsättningen att det rör sig om grov misshandel.

– Det här är ett väldigt svårt ärende. Vi fattade ett beslut tidigare som vi inte är nöjda med och som inte har blivit bra. Nu när vi får chansen att se över det igen så tycker vi att den korrekta ersättningen är utifrån rubriceringen grov misshandel, säger Dan Hellgren, gruppchef för överfallsskador på Folksam.

Men ska det behövas att medier hör av sig för att ni ska ändra på ett beslut av det här slaget ?

– Nej inte alls. Vi har ju först idag fått chansen att se över ärendet och mitt beslut grundar sig på det material vi har att tillgå, avslutar han.

Polisen har inte lyckats få tag i någon gärningsman, och har avskrivit ärendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer