Foto: Richard Lööf

Misslyckat projekt med sol- och vindkraft i Simris

Uppdaterad
Publicerad

I höstas invigde Eon en sol- och vindkraftsanläggning som skulle göra Simris på Österlen till Sveriges första by med enbart förnybar el. Men hittills har det inte gått så bra. Vissa dagar nu i vinter har anläggningen bara producerat 20 procent av elen.

– Det är ju inte så lyckat tycker jag. Man ska ju ta så mycket som möjligt av grön el. Det här är ju inte något bra resultat, säger Jan Jönsson, en av de bybor som har den gröna elen.

– Det här har vi ju räknat på. Om man tittar på när det är väldigt kallt ute så blåser det sällan och om det dessutom är mörkt producerar ju inte solcellerna. Så är det ju, och det vet vi ju alla, säger Johan Aspegren, informationschef på Eon. 

Beroende av reservkraftverk och batterier

För att klara målet är man beroende av ett reservkraftverk, som enligt Eon drivs med förnybart bränsle.

– Bränslet heter HVO och är helt förnybart. Det består bland annat av animalisk olja, säger Johan Aspegren.

Man är också beroende av batterier, som ska klara topparna när förbrukningen är hög och när produktionen är låg. Men de har hittills inte fungerat som det var tänkt.

– Det har kommit in möss i batterierna, vilket har gjort att sladdarna blev sönderätna. Men när det är åtgärdat så kommer vi i vecka 10 att stänga av det ordinarie nätet, säger Johan Aspegren.

Byborna bygger solpaneler istället

Avstängning från det ordinarie nätet ska enligt Eon ske framgent under vissa veckor på försök. Samtidigt har flera bybor nu installerat egna solpaneler på sina hustak.

– Då blir man ju en egen liten producent och förhoppningsvis täcker ju solcellerna hälften av mitt behov. Då blir det ju bättre och stabilare el. Nu är det lite skiftande. Den försvinner ibland, säger Helene Törnblom, en av de Simrisbor som nu monterat upp solpaneler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.