Mannen menar att hans barn drabbas av beslutet att han inte får lämna Kristianstads kommun, men Hovrätten har avslagit hans överklagan. Foto: SVT

Terroranklagad man förbjuds att lämna Kristianstad

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolisen har bedömt att en man som ska utvisas riskerar att begå terroristbrott och har därför förbjudit honom att lämna Kristianstads kommun.

Efter en ansökan från Säpo utvisades en man 2019. Men utvisningen kunde inte genomföras på grund av så kallat verkställighetshinder. Mannen fick i stället anmälningsplikt som gäller fram till 2025. Det rapporterar tidningen Dagens Juridik.

I slutet av förra året ansökte Säpo dessutom om att mannen skulle förbjudas att lämna Kristianstads kommun så länge han stod under anmälningsplikt. Säpo hänvisade bland annat till att förbudet behövs för att förhindra fysiska möten inom vissa grupperingar samt att det fortsatt finns risk för att mannen begår eller medverkar till terrorbrott.

Det allmännas intresse väger tyngst

Mannen motsatte sig vistelseförbudet men Stockholms tingsrätt gick på Säpos linje och ansåg att det fanns behov av förbudet.

Beslutet överklagades till Svea hovrätt där mannen bland annat pekade på att vistelseförbudet drabbar hans barn.

Hovrätten bedömde dock att det inte framkommit tillräckligt starka skäl för att mannens intresse ska väga tyngre än det allmännas, och slog fast att beslutet inte kan anses stå i strid med varken Europakonventionen eller Barnkonventionen, enligt Dagens Juridik.

SVT Nyheter Skåne har sökt mannens advokat för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.