Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Byggarbetsplatsen i Hyllie där dödsolyckan inträffade. Foto: Firas Razak

Facket efter dödsolyckan på bygget i Malmö: ”Något avvikande har skett”

Uppdaterad
Publicerad

En man i 25-årsåldern har avlidit efter att han under måndagen föll från en hög höjd vid en misstänkt arbetsplatsolycka i Hyllie. Anhöriga är underrättade.

– Det rör sig om en byggarbetsplats, och vi jobbar just nu för att bygga en uppfattning om vad som hänt. Jag skulle säga att det är en allvarlig olycka, sa Sara Andersson, presstalesperson vid polisen, inledningsvis.

Olyckan inträffade strax efter klockan 17 på måndagen. Polisen spärrade av platsen och har hållit förhör.

Dagen efter

Robert Nilsson, som är arbetsmiljöansvarig på fackförbundet Byggnads Skåne, besökte arbetsplatsen under dagen.

– Någon har gjort något avvikande, om det är arbetsgivaren, den anställde eller någon annan, säger han.

Utifrån våningsplanet, mitt på byggnaden, som Arbetsmiljöverket och polisen undersöker, bedömer Robert Nilsson att mannen föll från en höjd på minst 10 meter.

Ännu oklart vad som har hänt

Kammaråklagare Klas Norelius utreder olyckan, som i nuläget har brottsrubriceringen vållande till annans död i samband med arbetsplatsolycka.

– Om en arbetsgivare ska kunna ställa till svars måste de ha brustit på något sätt. Det kan också ha varit en olycka. Vi ska nu försöka ta reda på vad som har hänt, säger kammaråklagare Klas Norelius.

Arbetade för underentreprenör

Den avlidne mannen arbetade för en underentreprenör till byggföretaget Veidekke.

– Vårt huvudfokus nu är att stötta anhöriga och kollegor samt bistå polisen och Arbetsmiljöverket i deras utredning av om det är en allvarlig arbetsplatsolycka eller någonting annat, säger Melissa Mahan, kommunikation- och marknadschef på Veidekke Bygg.

Byggarbetsplatsen i Hyllie hålls stängd under tisdagen och byggföretaget har krishantering med de anställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.