En större träbyggnad på Lantbruksuniversitetet i Alnarp började brinna natten till onsdag. Foto: Mikael Nilsson

Misstänkt för mordbrand anmäler polisen för trakasseri: ”Känner mig kränkt”

Uppdaterad
Publicerad

Den 27-åring som sitter anhållen misstänkt för branden på SLU i Alnarp känner sig trakasserad av lundapolisen. ”Känner mig kränkt”, skriver mannen i en anmälan till justitieombudsmannen, JO.

”Vid flertal gången har jag blivit stannad och visiterad , även blivit väckt upprepade gånger av polisen som lyser in i lägenheten med bla ficklampa, helljus på polisbilarna mitt i natten som har resulterat med att jag har knappt fått sömn under vissa nätter ...,”  heter det i JO-anmälan.

27-åringen säger sig ha sett en drönare cirkulera cirka 50 meter utanför hans fönster.

”Känner mig kränkt, stor oro över att jag inte kan vara ute med kompisar på kvällarna alls numera för riskerar att stoppad, ingen kompis vill ju ha en kompis som blir stannad av polisen hela tiden.”

Advokaten bekräftar

Mannens advokat bekräftar uppgifterna.

– Det stämmer. Han känner sig trakasserad, säger hans advokat Mats Molander.

Anmälan kom in till Justitieombudsmannen för några veckor sedan, vilket tyder på att polisen har haft honom under bevakning en längre tid.

– Jag har ingen kunskap om anmälan till JO. Det står var och en fritt att anmäla om man känner sig trakasserad, säger Ewa-Gun Westford, på polisen.

Har han blivit kontrollerad ofta den senaste tiden?

– När det gäller hans historik och allmänna förehavanden, så kommenterar vi inte det, säger Ewa-Gun Westford.

Misstänkt tidigare

27-åringen har varit misstänkt vid flera tidigare bränder i Lundaområdet, men har aldrig kunnat bindas till brotten. Polisen har haft bevakning på honom under en tid och de grep honom utanför mannens bostad i Lund ett par timmar efter branden på SLU i Alnarp.

– Han förnekar brott, säger Mats Molander.

Under torsdagsmorgonen kommenterade Ewa-Gun Westford polisutredningen i SVT:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.