Arkivbild. Malmö Tingsrätt. Foto: TT bild

Två misstänks ha planerat terrorbrott – man häktades i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

En man i 45-årsåldern häktades på lördagen i Malmö tingsrätt, misstänkt för stämpling till terroristbrott i Sverige och utlandet.

Det planerade terrorbrottet ska ha varit tänkt att ske utomlands och ytterligare en man kopplad till samma ärende greps när han landade på Arlanda i tisdags.

Mannen som bor i en skånsk ort greps enligt Kvällsposten i Malmö i onsdags. Han är tidigare dömd för upprepade fall av olovlig körning.

Brottet ska ha begåtts under november i år och en annan person som häktats för liknande brottsmisstankar i Stockholm på fredagen kopplas till samma mål. Den mannen misstänks ha planerat brotten under en längre period: från november 2019 till november 2020.

– Den personen som egentligen är hemmahörande i Göteborgstrakten greps i tisdags kväll och var då anhållen i sin frånvaro. Han greps då han landade i Sverige på Arlanda. Sen kom den här mannen i Skåne att gripas dagen därpå. Det här hör ihop, säger åklagaren Hans-Jörgen Hanström till SVT Nyheter.

Planerade terrorbrott utomlands

Han betonar att terrorplanerna som männen är misstänkta för inte varit tänkta att utföras i Sverige. Han vill inte säga vilket land det handlar om men säger att det inte är ett land i närheten.

– Båda är misstänkta för stämpling till terroristbrott som är tänkta att genomföras utomlands, inte i Sverige. Det har planerats både i Sverige och utomlands, säger Hans-Jörgen Hanström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.