Foto: Johan Nilsson/TT

Misstänkt för två sprängdåd i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

En 20-årig man, som misstänks för sprängattentatet vid polishuset i Rosengård i Malmö i januari, är nu också misstänkt för ett sprängdåd i ett flerfamiljshus i staden sex månader tidigare.

Tjugoåringen har sedan drygt en månad suttit anhållen och häktad för polishussprängningen.

Vid en ny häktningsförhandling i måndags begärde kammaråklagare Magnus Pettersson att han också skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för en kraftig explosion i ett flerfamiljshus i Jägersroområdet inte långt från Rosengård. Så blev också Malmö tingsrätts beslut.

Poliser kunde ha blivit skadade

Den misstänkte har hela tiden förnekat brott, i de två fallen som rubricerats som allmänfarlig ödeläggelse. Ingen människa skadades vid de kraftiga detonationerna. Men polisens utredare har i efterhand kunnat konstatera att smällen utanför polishuset lätt skulle ha kunnat vålla allvarliga personskador och till och med dödsfall. Vid samma tidpunkt fanns flera poliser på sin arbetsplats alldeles intill.

Under 2017 drabbades Malmö av ett stort antal sprängningar, dock inga med personskador som följd. På torsdag meddelar Malmö tingsrätt dom mot en 23-årig man som åtalats för bombattentatet under mellandagarna mot en parkerad polisbil. Åtalet gällde allmänfarlig ödeläggelse alternativt grov skadegörelse.

Fakta: Två Malmöexplosioner

Vid 21-tiden den 17 januari detonerade en sprängladdning framför polishuset i Malmöstadsdelen Rosengård. Explosionen skedde bara fyra meter från polishusets personalingång och 13 meter från en gångbana. Inga personer skadades dock.

Natten till den 25 juli förra året inträffade en kraftig explosion i ett flerfamiljshus i Jägersro i Malmö. Detonationen vållade en del materiell förödelse men inga människor skadades.

En 20-årig man är sedan förra månaden häktad misstänkt för båda sprängdåden. Han förnekar brott.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.