Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera bilar lämnade den misstänka brottsplatsen i Osby och en av dem kraschade i trädgården hemma hos Thérése Celin Vuletic och hennes dotter Särla Celin. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Bil kraschade in i deras trädgård efter skottlossning i Osby: ”Fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad

Natten mot fredag fick polisen in larm om flera höga smällar från centrala Osby. Det visade sig vara ännu en skottlossning vilket blir den tredje i rad i Osby inom loppet av en vecka.

Flera larm om skottlossning kom in till polisen vid 23.30-tiden på torsdagen. Flera bilar lämnade platsen, och en av bilarna kraschade in i en trädgård i närheten.

– Vår treåring ligger och sover precis innanför. Man vet inte vad som kunnat hända om inte muren varit här. Med facit i hand vill man kanske ha en tvåmeters betongmur, säger Therese Celin Vuletic, som bor i fastigheten.

– Det var fruktansvärt, säger dottern Särla Celin

Flera polispatruller, polishelikopter och hundpatrull användes i jakten efter gärningspersoner.

På fredagen greps fem personer misstänkta för inblandning i skottlossningen.

– Vi utreder just nu omständigheterna kring händelsen. De misstänka är fem män i 20-30 årsåldern, säger Robert Loeffel, presstalesperson för polisen.

Brottsrubriceringen är grovt vapenbrott och försök till mord.

Uppgifter om automatvapen

På den misstänkta brottsplatsen hittade polisen bevismaterial som styrker att vapen har använts, berättar Robert Loeffel.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Skåne ska ett automatvapen ha avlossat 10-12 skott. Något som polisen i nuläget inte vill bekräfta.

Ingen person har hittills påträffats skadad.

Under dagen kommer polisen att genomföra en teknisk undersökning. Även förhör kommer att hållas och dörrknackning ske i området.

Två skottlossningar tidigare i veckan

I helgen avlossades skott mot bostäder på två olika adresser i Osby. En man i 35-årsåldern och en man i 40-årsåldern greps då för händelserna. De anhölls senare misstänkta för försök till mord och grovt vapenbrott.

– De två männen är inte längre frihetsberövade men utredningen pågår fortfarande. Vi hittade inga vapen. Nu väntar vi på utredningen av den tekniska bevisningen som kommer att ta lång tid, säger chefsåklagare Pernilla Åström, till SVT på fredagsmorgonen.

Finns det något samband mellan söndagens och nattens skottlossningar?

– Det är för tidigt att säga och inget vi vet just nu. Det pågår utredning i full fart även i det ärendet, säger Pernilla Åström, chefsåklagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.