Mjölkpulver i bland annat välling misstänks kunna öka risken för typ-1 diabetes. Foto: Privat/TT

Mjölkpulver misstänks öka risken för typ-1 diabetes

Uppdaterad
Publicerad

Mjölk i pulverform som ges till barn i amningsåldern kan öka risken för att utveckla typ-1-diabets, om den lagrats i fukt och värme. Det visar inledande studier från en grupp forskare vid Lunds universitet.

Sverige är ett av de länder som har störst frekvens av typ-1-diabetes bland barn i världen. Under de senaste 20 åren har antalet barn med typ-1-diabetes dessutom fördubblats. Det är för att försöka få svar på den stora ökning, som forskarna i Lund har tittat närmare på vad konsumtion av mjölkpulver kan få för effekter.

Studien har pågått under flera år och engagerar en stor grupp forskare i flera olika discipliner vid Lunds Universitet. Ett fokus för studien har varit hur ämnet AGE i spraytorkat mjölkpulver, som bland annat finns i välling och barngröt, kan ha betydelse i utvecklingen av typ-1-diabetes. Och resultaten visar att ämnet kan störa kroppens förmåga att utveckla ett försvar mot t.ex. autoimmuna sjukdomar.

Spädbarn extra känsliga

– Amning har tidigare konstaterats ha en skyddande effekt och därför det extra känsligt om bröstmjölk byts ut mot pulver där ämnet AGE finns, berättar Mona Landin-Olsson, som är professor vid Lunds Universitet och ledande diabetesforkare.

Forskarnas resultat visar att ämnet ökar kraftigt när mjölkpulvret lagras för länge eller om det förvaras i en varmare temperatur än 45 grader och i en luftfuktighet på över 52 procent. Det finns också många länder där mjölkpulver används till spädbarn i mycket större utsträckning ön i Sverige.

– Det finns väldigt lite forskning om ämnet i andra delar av världen.

Anledningen till att sjukdomen är så vanligt förekommande i Sverige kan också vara en kombination med andra faktorer, som till exempel att vi får för lite D-vitamin i Norden eller en genetisk förklaring.

”Använd hellre färska produkter”

AGE i livsmedel har tidigare misstänkts kunna bidra till en utveckling av fler kroniska sjukdomar, som till exempel Alzheimers sjukdom. Spraytorkad mjölk används, enligt Mona Landin-Olsson, i fler livsmedel i dag än för 20 år sedan: chokladdrycker, proteinberikade produkter och som konsistensgivare i en lång rad livsmedel.

– Om det var upp till mig så skulle jag säga att man ska undvika torrmjölk och hellre använda färska produkter. Flytande mjölkersättning har inte samma halter av ämnet AGE.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.