En glad trio asfaltutvecklare utanför Spyken i Lund. Fr.v. Mats Lawesson, Lunds kommun, Lars Jansson, Peab AB och Carl Zide från Massbalans AB. Foto: Johan Dernelius

Ny fallvänlig asfalt testas i Lund

Uppdaterad
Publicerad

I Lund testas just nu en ny sorts asfalt på gång- och cykelvägen utanför gymnasieskolan Spyken.

– Den är ungefär fem gånger mjukare än vanlig asfalt, säger Carl Zide på återvinningsföretaget Massbalans AB om projektet.

I Sverige vårdas 10 000-tals människor varje år efter fallolyckor.  Under måndagen var det premiär för en ny sorts fallvänlig asfalt i Lund som kanske kan mildra skadorna.

En 300 meter lång sträcka för gång- och cykeltrafikanter asfalteras och testas tillsammans med Lunds kommun och forskningsinstitutet RISE.

– Redan på 20 centimeter kan man skada sig på vanlig asfalt. Med den nya lite mjukare varianten kan man falla från 85–100 centimeters höjd, säger Carl Zide.

Syftet med asfalten är att minska risken för skador på både fotgängare och cyklister, men kan i framtiden även kunna användas till exempel utanför äldreboende, på avstigningsplatser för bussar där risken för fallskador är stor.

Utvärdering under ett år.

Projektgruppen ska under ett år undersöka hur väder och vind påverkar beläggningen. En annan grupp bestående av cyklister ska provcykla under olika väderförhållanden och ge sin syn på asfalten.

– Beläggningen är något dyrare än vanlig asfalt, men vi ser på hela samhällsnyttan och kan vi reducera kostnaden för sjukvården så är vi alla vinnare, berättar Mats Lawesson, driftingenjör på tekniska förvaltningen på Lunds kommun.

Den unika asfalten för gång- och cykelvägar består av 30% gummigranulat från återvunna däck. Foto: Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.