Vit rök från skorstenen på Heleneholmsverket i Malmö i decemberkylan 2022 under energikrisen med rekordhöga elpriser. Heleneholmsverket i Malmö kan producera 300 MW fjärrvärme och 95 MW el från naturgas/biogas. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Malmös kommunala bostadsbolag tar strid mot Eon

Uppdaterad
Publicerad

Dyrare hyror väntar när många fjärrvärmeföretag höjer avgifterna. Efter att Eon aviserat en prishöjning med runt 20 procent anmäler nu Malmös kommunala bostadsbolag, MKB, energibolaget till Konkurrensverket.

Flera av landets fjärrvärmeföretag har tidigare aviserat att de på grund av världsläget kommer att behöva höja priserna.

Höjningarna motsvarar i snitt strax över fem procent – inte tjugo procent som Eon dragit till med, uppger MKB som nu vill att Konkurrensverket utreder Eons ”ensidigt genomförda villkorsändring i gällande fjärrvärmeavtal”.

Elpriserna i Skåne

Kan drabba hyresgästerna

”Vi menar att prishöjningen är horribel”, säger MKB:s vd Marie Thelander Dellhag i ett pressmeddelande på tisdagen.

Hon anser vidare att Eon har utnyttjat en monopolliknande ställning som i slutändan riskerar att drabba MKB:s hyresgäster på ett orimligt sätt.

Enligt MKB motsvarar Eons prishöjning en kostnad på över 1 400 kronor per lägenhet och år, samt att elbolaget har en monopolliknande ställning i Malmö och Burlöv eftersom Eon äger fjärrvärmenätet och distributionen av fjärrvärme där.

”Ökad kostnadsbild”

Enligt Eons vd Marc Hoffmann har 2022 varit ett utmanande år. Han kommenterar situationen i ett mejl till SVT:

”Vi har behövt vidta ett antal exceptionella åtgärder för att säkra värmeförsörjningen i Malmö. Det har lett till en kraftigt ökad kostnadsbild för oss. (...) Vad gäller anmälan så avvaktar vi nu den juridiska processen.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elpriserna i Skåne

Mer i ämnet