Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
MKB har ännu inte lämnat in krav på hyreshöjningar inför förhandlingar med Hyresgästföreningen om nästa års hyror. Men höjningarna kommer inte bli så höga att de täcker alla kostnadsökningar. Foto: Bernard Mikulic/SVT

200 miljoner i kostnadsökningar – men allt landar inte på hyrorna

Publicerad

Det väntas bli historiskt höga hyreshöjningar till första januari. Många hyresvärdar kräver tioprocentiga höjningar. Men Malmös största fastighetsägare, kommunala MKB, tänker inte kräva kompensation för alla fördyringar.

– Vi arbetar hårt med en modell som leder till hyreshöjningar som inte täcker alla våra kostnadsökningar, säger Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB.

60 000 malmöbor bor i MKB:s 26 000 lägenheter. MKB har varit en kassako för staden med stora vinster och aktieutdelningar. Men i år tänker ägaren Malmö stad inte ta ut någon utdelning. Detta för att minska behovet av kraftiga hyreshöjningar.

De senaste årens stora vinster väntas krympa rejält på grund av att bland annat räntor, energikostnader och VA-taxor skjuter i höjden.

– Vi räknar med kostnadsökningar på 200 miljoner för 2022 och 300 miljoner för nästa år, säger Margaretha Söderström.

Vinst på 412 miljoner

MKB:s vinst var 412 miljoner för 2021. Det innebär att i genomsnitt 1300 kronor av varje hyresgästs månadshyra var ren vinst för MKB.

Varje procent som MKB höjer hyran innebär cirka 25 miljoner i ökade intäkter. Det innebär att MKB skulle behöva höja hyran med åtta procent för att kompensera för ökade kostnader på 200 miljoner.

– Vi gör allt vad vi kan för att mildra effekten för våra hyresgäster, säger Margaretha Söderström.

Hon vill inte säga hur stor hyreshöjning MKB kommer att kräva i förhandlingen med Hyresgästföreningen, men hon säger att MKB inte kommer kräva full kompensation för kostnadsökningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.