Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Husvärden Steffen Decker-Leprich är positivt inställd till att arbeta fyra dagar i veckan på sikt. Foto: Firas Razak

MKB vill införa fyradagarsvecka för hela personalen

Uppdaterad
Publicerad

Malmös kommunala bostadsbolag MKB har som mål att gå ner till fyradagarsvecka för de 360 anställda. Trots att personalen kommer att jobba färre timmar får de behålla heltidslönen.

MKB:s mål är att genom effektivare arbetssätt kunna korta arbetstiden, vilket Sydvenskan var först med att berätta.

– Det finns alltid smartare sätt att jobba på snabbare. Man kan göra beställningar via nätet istället för att köra till grossisten, säger husvärden Steffen Decker-Leprich.

Facket positivt till fyradagarsvecka

– Vi får vända ut och in på allting. Och samtidigt, måste vi ju se till att inte öka stressen, säger Karin Svensson, HR-chef på MKB.

Exemplen på effektivare arbetssätt som prövas är många. Videosamtal med hyresgäster så att husvärdarna kan se vilka fel och brister som måste åtgärdas i lägenheter, digitala beställningar av material och nycklar, färre möten och mindre administration är några exempel.

Fackförbunden är positiva till målet om åtta timmars förkortad veckoarbetstid till år 2030.

-Nu ska vi ju arbeta längre och längre, kanske till och med till vi är 70 och då kräver ju det att vi har ett drägligt arbetsliv och privatliv under tiden tills vi går i pension, säger Rita Thomée, klubbordförande för Vision.

Om det blir fyradagarsvecka eller kortare arbetstid fem dagar i veckan återstår att se. Steg för steg ska arbetstiden minska i takt med att nya arbetsmetoder testas och utvärderas.

Nästa år ska en del av personalen minska veckoarbetstiden med fyra timmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.