Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Sabina Ubel och Jenny Jönsson på Katensgården i Hässleholm visa hur tekniken fungerar. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Här håller mobilapp koll på när inkontinensskydd ska bytas

Publicerad

Med hjälp av sensorer som kardborras fast i de äldres inkontinensskydd kan personalen på det särskilda boendet Kaptensgården i Hässleholm hålla koll på när brukarna urinerat – genom en app i mobiltelefonen.

– Kan man som personal sätta guldkant på tillvaron genom att göra andra saker än att behöva byta inkontinensskydd och ha uppsikt över det så är det mycket värt, säger Sabina Ubel, enhetschef på boendet.

Sedan i november har man på Kaptensgården testat tekniken – och nu hoppas Sabina Ubel att man får ha kvar lösningen även efter att testet tar slut i augusti.

– Det är ett verktyg som personalen har stor nytta av. Vi är tacksamma om vi kan få så mycket digitaliserat som möjligt, säger enhetschefen.

Fungerar inte för alla

Jenny Jönsson jobbar som undersköterska på Kaptensgården.

– Det vi utgår från är de boendes välbefinnande. Att man kan skapa ett verktyg där vi kan se när de boende har behov av ett nytt inkontinensskydd är jättebra. Då behöver man inte gå in och oroa vid fel tillfällen. Framförallt nattetid har det underlättat för de boende. Vi behöver inte gå in och kontrollera om skydden behöver bytas och då kanske väcka dem i onödan – utan vi ser i appen om byte behövs, säger Jenny Jönsson.

Men sensorerna fungerar inte lika bra för alla, berättar Jenny Jönsson.

I videoklippet får du höra vilken patientgrupp som inte kan få hjälp av sensorerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Skåne
Mer Nyheter