Idén om en mobilfri skola kom till med visst inflytande från elevråden. Men främst var det beslut tagna av personalen i samråd med vårdnadshavare. Foto: TT/Arkiv

Skolpersonalen nöjd med mobilförbudet

Uppdaterad
Publicerad

Från höstterminens start införde Bergaskolan och Linnéskolan i Malmö totalt mobilförbud för sina högstadieelever. Skolorna tog beslutet omedvetna om varandra, men har nu nära kontakt och är överens om att mobilförbudet har lett till många bra saker för både lärare och elever.

– Vi trodde att vi så här tidigt mest skulle känna av de som protesterar mot förbudet. Och visst finns det några sådana. Men vi har sett hur fokus har ökat när mobiltelefonerna inte finns med i bilden, säger Rikard Persson, rektor på Bergaskolan.

Rikard Persson är rektor på Bergaskolan i Malmö. Foto: Johanna Olofsson

– En lärare återkopplade till mig att eleverna nu hinner göra samma uppgifter på en lektion, som de tidigare behövde två veckor på sig att genomföra, säger Monika Miheller som är rektor på Linnéskolan.

Beslutet taget av vuxna

Idén om en mobilfri skola kom till med visst inflytande från elevråden. Men främst var det beslut tagna av personalen i samråd med vårdnadshavare.

Göran Österlund är lärare på Bergaskolan i Malmö. Foto: Johanna Olofsson

– Om man menar att det är för elevernas bästa att ta bort mobiltelefonerna även på rasterna, så kan man ju likställa det med rökförbud eller vad som helst. Vi har ju en massa andra saker också som eleverna inte får göra, säger Göran Österlund, lärare på Bergaskolan.

Samarbetar kring strategin

Linnéskolan och Bergaskolan införde mobilförbudet från höstterminens start, till en början helt omedvetna om varandra. Men nu samarbetar de och utvärderar kontinuerligt hur de tycker att deras mobilfria skolor fungerar. 

– Det är en styrka att vi går på detta samtidigt och vi hoppas att det kan finnas ett intresse att följa utvecklingen på våra skolor, säger Monika Miheller på Linnéskolan.

Foto: Privat

Framtill i våras gällde mobilförbud enbart på lektionerna på Bergaskolan och Linnéskolan, men många elever trotsade förbudet, vilket tog fokus från lektionerna. På rasterna när eleverna hade tillgång till sina mobiltelefoner förekom ofta mobbning via olika appar.

Kränkningarna har minskat

De båda rektorerna på Bergaskolan och Linnéskolan tycker sig redan nu se en minskning av antalet kränkningar på nätet.

Är det inte möjligt att mobba även utan mobiltelefoner?

– Absolut. Vi tänker att vi kanske kommer att se en viss ökning av mobbning i verkligheten. Men det får vi hantera, säger Rikard Persson på Bergaskolan.

Mobilförbud i skolan eller inte?

Nu stänger vi chatten för den här gången. Ni är väldigt många som har delat med er om era åsikter - och det är tydligt att flera av er tycker skolornas beslut om mobilförbud är bra.

Vi fortsätter att rapportera om ämnet, mejla gärna in tips till oss på: skane@svt.se.

Kent • Äntligen en skola so vågar ta tag i problemet.

Camilla • Tycker det är bra för eleverna..

Hin Håle • Helt rätt. Detta skulle gjorts för länge sedan. Jag hoppas det fortsätter med förbud mot att bära ytterkläder inomhus och andra ytterst fåniga idéer som tillåtits pågå alldeles för länge. Det är skrämmande att vuxenvärlden beha dlar barn och ungdomar som vuxna då bland annat konsekvenstänk inte utvecklats förrän man de facto är vuxen.

Gunilla • Det är mycket bra, så skulle det vara på alla skolor. 👍👍👍

angelikaab1950@gmail.com • Ett bra val, inga mobiltelefoner, 👍

Miriam A. • Jättebra! Äntligen!!!

Bosse • Äntligen

Ewy Persson • Toppen!

Margit • Bättre sent än aldrig:-)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.