Foto: SVT

Räddningstjänsten: Fler larm om försvunna barn på stränder

Uppdaterad
Publicerad

Ouppmärksamma föräldrar har blivit ett större problem på stränderna, enligt räddningstjänsten Syd. Det beror bland annat på att fler använder mobiltelefonen.

– Vi får fler larm om försvunna barn på stränder, det har ökat de senaste åren. Det är ett problem att man har med sig mobiltelefonen, att man inte är uppmärksam på sina barn när man är nära vattnet, säger Kristoffer Stigson, yttre befäl på räddningstjänsten Syd. Han har sett att många tittar på mobilen istället för på sina barn på stranden.

”Lite beroendeframkallande”

Många barnfamiljer njuter av sommaren, bland annat på stranden i Lomma. Louise Forsberg är på plats med sin son och enligt henne är sociala medier orsaken till att föräldrar tappar uppmärksamheten.

– Det är lite beroendeframkallande att hela tiden kolla vad alla gör, säger Louise Forsberg.

För att minska antalet larm satsar Räddningstjänsten på olika informationskampanjer. I år använder man en annons där man uppmuntrar föräldrar att låta mobilen vara när man är på just stranden.

– Tyvärr är det många som inte inser problemet förrän det är för sent, säger Kristoffer Stigson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.