Foto: SVT

Afrikanska och nordiska designers möts i Malmö

Publicerad

I kväll blandas mode och musik på Malmö Live. Peter Nicholaus är en av initiativtagarna och hoppas på att kvällen ska bygga broar mellan olika kulturer.

Eventet, som heter African Nordic Fashion and Cultural Expo, blandar musik, konst och mode. Under kvällen framträder flera olika artister och designers från norden och afrikanska länder visar upp sina kläder på catwalken. Modevisningen tar upp trender från olika kulturer.

– Mode är olika för olika personer. För mig är mode att bära sjal och att bära fina kläder till. Att bära min religion kan man säga, säger Halim Nuur, en av modellerna.

För människor samman

Peter Nicholaus kommer ursprungligen från Uganda men har tidigare bott och studerat i Malmö. 

Peter Nicholaus, initiativtagare till African Nordic Fashion and Cultural Expo. Foto: SVT

– I Uganda finns över 96 olika stammar så jag förstår hur svårt det är att förena människor som har olika identitet. Malmö har mer än 183 nationaliteter som av många olika anledningar är segregerade, men vi hoppas på att föra dem samman, säger han.

Hans förhoppning är att kvällen ska skapa nya nätverk mellan olika grupper.

– Jag hoppas att det här ska växa till en rörelse där människor kan få kontakt med varandra och röra sig utanför sina egna trygghetszoner, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.