Moderat kräver Pålssons avgång

Uppdaterad
Publicerad

Moderaten Mats Kongstad i Åstorp kräver nu Pontus Pålssons avgång.

I veckan rapporterade Sydnytt om hur Pålsson anklagas för trakasserier mot kommunanställda.

– Jag är förvånad över att han inte har lämnat redan, säger Mats Kongstad (M).

Rättegång mot Pontus Pålsson

Redan för ett par veckor, den 18 oktober, samlades den moderata fullmäktigegruppen i Åstorp för att besluta om nomineringar till nämnder och styrelser. Valberedningen föreslog att Pontus Pålsson skulle ingå i kommunstyrelsen men det blev omröstning.

– Jag förklarade att jag inte har förtroende för Pontus Pålsson, säger Mats Kongstad, som själv sitter i kommunfullmäktige.

Enligt Kongstad har Pontus Pålssons beteende varit ett problem för partiet i många år.

– De upplevelser som tjänstemännen beskriver i tillbudsrapporterna är saker som vi själva upplever internt i partiet, säger Mats Kongstad.

Sydnytt visade i veckan ett reportage där stark kritik riktades mot Pontus Pålsson. Tjänstemän inom Åstorps kommun vittnade om hur han nedvärderar, hotar och trakasserier anställda. Han ska även ha förföljt tjänstemän i bil.

– Reportaget ger en rättvis bild av situationen i Åstorp, säger Mats Kongstad.

På mötet den 18 oktober fick ändå Pontus Pålsson stöd med rösterna 3 – 2 i omröstningen om vem som skulle nomineras till kommunstyrelsen. Mats Kongstad röstade emot Pålsson.

– Jag trodde att en majoritet skulle göra det, men folk tenderar att inte vilja stå upp mot Pontus när det väl kommer till kritan, säger Mats Kongstad.

Nu kräver Mats Kongstad öppet att Pontus Pålsson lämnar sina politiska uppdrag. Han säger att flera moderater i Åstorp stöder kravet på Pålssons avgång.

– Situationen är ohållbar både för moderaterna som parti och för Åstorp som kommun, säger Mats Kongstad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegång mot Pontus Pålsson

Mer i ämnet