Foto: Cecilia Åkesson/Skärmdump från Facebook

Moderat politiker anklagad för att spridit rasistisk bild

Uppdaterad
Publicerad

Christer Wallin (M), oppositionsråd i Lund, får nu kritik för att han delat en bild som uppfattas som främlingsfientlig.

Det var i helgen som Wallin delade en bild från sajten Politikfakta på sin Facebooksida. Bilden föreställer ett par med barnvagn som står framför bostadsminister Mehmet Kaplan (MP). Kaplan säger i en pratbubbla ”För att få bostad inom 10 år – måste ni vara nyanlända eller terrorister!”.

Bilden mötte många reaktioner och i kommentatorsfältet kallas den bland annat ett ”lågvattenmärke”, ”tendentiös, xenofobisk smörja” och ”klockrent rasistisk”. Christer Wallin själv såg inga sådan kopplingar när han lade ut bilden, men ångrar sig nu.

– Det är väldigt obehagligt att bli ihopkopplad med främlingsfientlighet. Om jag hade trott att folk skulle reagera så på den här bilden så skulle jag inte delat den, säger han till Sydsvenskan.

Tar avstånd

Till SVT Nyheter Skåne säger Christer Wallin att han tar avstånd från främlingsfientliga åsikter. Enligt honom ville karikatyrtecknaren själv inte ge en rasistisk eller xenofobisk bild.

– Så det verkar ju ligga i betraktarens öga, åtminstone till viss del. Men jag är ledsen att så många tolkat bilden främlingsfientligt och blivit både ledsna och arga, säger han.

”Satir går ut på att överdriva”

Det är Jan-Erik Ander som tecknat bilden under signaturen Jeandet.

– Jag kan inte se det rasistiska i bilden. Som satirtecknare ser jag det som min uppgift att belysa problemen i samhället och satir går ut på att överdriva, säger han till SVT Nyheter Skåne.

– När jag gjorde teckningen ville jag diskutera flera problem. Det byggs för få bostäder. Kaplan är bostadsminister och ansvarig. Det tar allt längre tid att få bostad, åtminstone i storstäderna. Det drabbar unga och barnfamlijer som ska skaffa första bostaden. Kommunerna jobbar hårt för att skaffa bostäder åt nyanlända, men har svårt att hinna med... och så gav jag en liten känga till ”daltandet” med terrorister. Jag har svårt att se något främlingsfientligt i detta, säger Jan-Erik Ander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer