Foto: Johan Dernelius

Valaffischer revs ner i Staffanstorp: ”Oacceptabelt“

Uppdaterad
Publicerad

I måndags satte moderaterna i Staffanstorp upp sina valaffischer som de hade tillstånd till. Dagen efter revs de ner. Moderaterna misstänker att det är Ung vänster som har gjort det. Nu känner flera moderater i kommunen sig oroliga inför valrörelsen.

– Jag tycker det är oacceptabelt och att det här är en slags censur som inte hör hemma i en demokrati. Många av våra medlemmar är otrygga nu och tycker att det är obehagligt. De undrar vad ska hända nästa gång, säger Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp.

Han berättar att han blev kontaktad av en partikamrat i tisdags som tagit bilder på hur fyra personer rivit ner deras valskyltar.

– Han såg fyra ungdomar från Ung Vänster klättra på en stolpe och ta ner skyltarna, säger Christian Sonesson.

Hur kunde han veta att de var från Ung Vänster?

– Han såg att de delade ut flygblad med Ung Vänsters logga på samtidigt som delar ut eget material på pakethållarna till cyklar på gatan.

Moderaterna i Staffanstorp har polisanmält händelsen.

”Bra att någon tog ner dom”

Ung vänsters ordförande i Skåne Ylva Aspelin menar att de inte vet vem som plockade ner affischerna och om de är medlemmar i Ung Vänster eller inte. Men hon tycker att de gjorde rätt.

– Det som står på moderaternas affischer är att de kräver flyktingstopp, och det går emot mänskliga rättigheter. Alla människor har rätt till en fristad. Affischerna är rasistiska och därför tycker jag det är bra att någon tog ner dom, skriver hon i ett svar till SVT.

– Jag tycker inte att det hör hemma i en demokrati att censurera andra. Man behöver inte hålla med om vår politik men debatten tycker jag ska hållas inom det demokratiska samtalet och inte genom att sabotera andra valaffischer, säger Christian Sonesson.

På moderaternas affischer står bland annat:

”Vi behöver flyktingstopp” och ”Skola med kunskap – inte genuspedagogik”.

Ylva Aspelin tycker att yttrandefriheten och tryckfriheten är bra grundlagar men att en del av den är att man har ett ansvar att säga ifrån när någonting är rasistiskt eller sexistiskt.

Vänsterpartiet tar avstånd

Ordförande för Vänsterpartiet i Staffanstorp Tobias Karlsson skriver på Facebook att han inte kan annat än beklaga att Moderaterna i Staffanstorp har fått sina valaffischer vandaliserade och att det inte är något han ställer sig bakom.

Han skriver, ”Det är varje demokratiskt partis rättighet att få föra fram sitt politiska budskap, särskilt nu i valtider. Det är folket som sedan väljer utifrån det. Håller man inte med om budskapet och det behöver man ju inte göra. Då möter man det i politisk debatt.

Hoppas detta var ett engångstillfälle och inte upprepas. Det tar bara massa tid och kraft från det som verkligen är viktigt. Hur vi gör vårt samhälle bättre! Det är ju det som är politik.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.