Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sedat Arif (S) sågar regeringens förslag medan oppositionsrådet Helena Nanne (M), anser att Socialdemokraterna bedrivit en kravlös politik och orsakat höga kostnader för försörjningsstöd. Foto: Per Lärka/SVT

Malmömoderaterna välkomnar skärpta krav för personer med försörjningsstöd

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens besked om att personer som får försörjningsstöd måste delta i aktiviteter på heltid välkomnas av Malmömoderaterna.

– I det regelverk vi har i Malmö finns inga som helst krav på heltidsaktivering, för att det har Socialdemokraterna sagt nej till, säger Helena Nanne (M), oppositionsråd i Malmö.

I Malmö är 6 800 hushåll beroende av försörjningsstöd för att klara ekonomin. Förra året betalade Malmö stad ut närmare en miljard kronor i försörjningsstöd.

Men det ansvariga kommunalrådet, Sedat Arif (S) är negativ till regeringens besked om att personer med försörjningsstöd måste ha en heltidssysselsättning som ska tillhandahållas av kommunerna.

– Det kommer inte att hjälpa alls. Kraven är bara halva lösningen, man måste också presentera hur vi ska kunna rusta människor till att ta de jobb som skapas. Istället har regeringen presenterat att man skär ner med 25 000 utbildningsplatser och skär ner stödet till Arbetsförmedlingen, säger Sedat Arif.

”Kravlös politik”

Sedat Arif säger att kraven redan är hårda för att få försörjningsstöd i Malmö.

– Alla som ansöker om försörjningsstöd måste inom 14 dagar komma in i en aktivitet, säger han.

Helena Nanne är av en annan åsikt:

– Anledningen till att Malmös arbetslöshet är bland de högsta i landet är att Socialdemokraterna under flera decennier drivit en kravlös politik där man inte fått stöd och insatser och där man inte mötts med krav, säger Helena Nanne:

– Idag finns det vissa insatser för vissa malmöbor och det är klart att det är bättre än ingenting. Men det är lång ifrån det som egentligen behövs.

Färre lever på bidrag

Sedat Arif lyfter fram att antalet som är beroende av försörjningsstöd har minskat från drygt 10 000 till 6 800 idag.

– Vi måste fortsätta med det vi har gjort, att samarbeta med lokala företag, att kombinera arbetsmarknadsanställningar med språkutbildning för dem som är nya i landet.

Regeringen har sagt att en utredning ska lägga fram förslag om exakt hur kraven på heltidsaktiviteter för personer med försörjningsstöd ska se ut och vilka samhällsnytta insatser det kan handla om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.