Moderatledaren Torbjörn Tegnhammar meddelande under fredagen att Moderaterna ensamt vill styra Malmö. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Moderaterna vill försöka ta över styret i Malmö

Publicerad

Under fredagen såg det ut som att Malmös politiska framtid skulle avgöras. Men ännu finns inga besked. Moderatledaren Torbjörn Tegnhammar har presenterat ett förslag som går ut på att Moderaterna ensamt styr Malmö.

I ett extrainsatt kommunstyrelsemöte under fredagseftermiddagen hade partierna chansen att hitta en lösning inför att det nya kommunfullmäktige ska träffas för första gången på måndag och rösta igenom ett nytt styre. Inga beslut har dock ännu fattats.

Efter det korta mötet sa Torbjörn Tegnhammar till SVT Nyheter Skåne att Moderaterna vill försöka ta makten på egen hand. Moderaterna skulle i så fall ingå en så kallad valteknisk samverkan med Liberalerna och Centern utan att ingå i ett gemensamt styre.

– Förslaget som vi lägger fram är ett renodlat styre med Moderaterna, jag räknar inte med någonting och vi vet först på måndag, säger Torbjörn Tegnhammar (M).

Men lösningen är också beroende av ett aktivt stöd från Sverigedemokraterna. SD har tidigare sagt att man inte kommer ställa några krav för att stötta ett moderatlett styre. Tegnhammar säger att deras förslag inte föregåtts av förhandlingar med Sverigedemokarterna.

S har inte gett upp

Socialdemokraternas ledare i Malmö Katrin Stjernfedt Jammeh la under eftermiddagen fram ett förslag om ett ensamt socialdemokratiskt styre. Men hon betonar att det är partiets andrahandsval. Stjernfedt Jammeh har ännu inte gett upp hoppet om en bredare politisk lösning.

– Vi kommer arbeta vidare för att få till en bredare politiskt koalition för styret och då har vi helgen på oss, säger hon.

Katrin Stjernfedt Jammeh (S). Foto: Hans Larsson/SVT

Liberalerna har inte lämnat besked

Det är fortfarande inte klart om Moderaterna kommer få stöd från Liberalerna. Malmöliberalernas ordförande Roko Kursar var med på kommunstyrelsens sammanträde men har inte tagit ställning till Moderaternas förslag.

– Vi kommer att diskutera det här under helgen och lämnar besked på måndag, säger Roko Kursar (L).

Besked om Malmös styre kommer presenteras 15 oktober när kommunfullmäktige sammanträder.

Mandatfördelning

Visa

Det rödgröna blocket har totalt 30 mandat:

S: 20

V: 7

MP: 3

Alliansen har totalt 20 mandat:

M: 13

C: 3

L: 4

Övriga:

SD: 11

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer