Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ayman Kadoura besöker sin pappas grav i Malmö. Foto: Emil Larsson/SVT

Mohamed dog med corona – blev smittad på vännens begravning

Uppdaterad
Publicerad

Över 2100 personer har smittats av corona på Rosengård i Malmö. I höstas blev Mohamed Kadoura en av dem efter att han varit på sin väns begravning. Strax efter blev han sjuk i corona och fick läggas in på sjukhus.

– Vi längtade efter att han skulle få komma tillbaka från sjukhuset. Men vi visste att han inte kommer klara det, säger sonen Ayman Kadoura.

Det har gått drygt tre månader sedan Mohamed Kadoura dog efter ett par veckors sjukdom i covid-19. Men familjen som han lämnade efter sig har svårt att förstå vad som hände.

– Fortfarande när jag öppnar dörren hem så tror jag att han ska vara där. Han var en god man och en hjälte, säger hans fru Sabria Hederi.

Började som förkylning

Först fick han en vanlig förkylning, men ganska snart blev det värre. Nästa steg var att han fick svårt med andningen och sen tappade han aptiten.

– Han kunde inte äta och då ringde jag ambulansen och de tog med honom direkt, säger Sabria Hederi.

Trångboddhet i Rosengård

Rosengård är en stadsdel som varit hårt drabbad under pandemin. En anledning kan vara att man inte kan isolera sig i hemmet på samma sätt på grund av trångboddhet, något som blivit tydligt för Ayman Kadoura.

– Nästan varje vecka ser man på Facebook att någon har dött i corona, så det är många, säger han. 

”Dåligt med information”

Ramdhani Boussadi arbetar som imam på en moské i Malmö och tycker att myndigheternas coronainformation varit otydlig och långt ifrån anpassad för folk som bor i utsatta områden.

– Det var otydligt när de sa: ”vi rekommenderar” och att det inte var bestämt. Vi har gått ut med information till alla medlemmar och till allmänheten, men i början var det för många som kom till kyrkogården. Det var katastrof.

Ett längre reportage från Rosengård i Aktuellt i kväll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer