Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det känns jobbigt. Jag vet inte om jag är i luften eller på marken, säger Mohammad Haidari som har väntat på ett permanent uppehållstillstånd sedan 2015. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Efter sju år: Mohammad väntar fortfarande på permanent uppehållstillstånd

Uppdaterad
Publicerad

I snart två år har 21-åriga Mohammad Haidari väntat på besked om han får stanna eller inte i Sverige. Han är en av många från Afghanistan som har ett tillfälligt uppehållstillstånd.

– Jag tänker jättemycket på det, om jag kommer att få stanna eller inte, säger han.

Det var på hösten 2015 som Mohammad Haidari kom till Sverige efter att ha flytt från Afghanistan. Han är en av drygt 1400 ensamkommande från Afghanistan som just nu har ett tillfälligt uppehållstillstånd, enligt siffror från Migrationsverket.

Detta innebär att han ännu inte vet om han kommer att få stanna i Sverige.

– Det känns jobbigt. Jag vet inte om jag är i luften eller på marken. Kommer jag få stanna eller inte? Det är många tankar, säger han.

I december 2020 förlängdes Mohammads tillfälliga uppehållstillstånd. Sedan dess har det, enligt honom, varit en lång väntan.

– Jag tror att jag får stanna, men jag kan inte andas ut riktigt, säger han.

Etablerat sig

Mohammad Haidari har idag ett fast jobb som ventilationsmontör vid universitetsjukhuset i Lund och arbetar extra på ett LSS-boende i Malmö. Han säger att det har varit viktigt för att honom att skapa sig en bra framtid i Sverige, även om han riskerar att få ett avslag.

– Jag har gjort allt jag kan. Gått ut gymnasiet, skaffat jobb, körkort och köpt lägenhet. Det har inte varit lätt, säger han. 

Och han vet hur han kommer att fira om han får sitt uppehållstillstånd.

– Då kommer jag att besöka min mamma. Hon bor inte i Afghanistan, utan i ett annat land. Jag har inte träffat henne på sju år, säger Mohammad Haidari.

Hör mer  om Mohammads situation i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.