Visa alla (4)
Visa alla (4)

Tusentals demonstrerade mot Pegida

Uppdaterad
Publicerad

Strax före halv åtta lämnade arrangörerna av demonstrationen i Malmö Stortorget. Flera tusen motdemonstranter hade slutit upp för att visa sitt missnöje.

Redan vid demonstrationens start stod det klart att motdemonstranterna var betydligt fler än arrangörerna. Polisen uppskattar att runt 5.000 personer slutit upp för att protestera mot Pegida.

Motdemonstranterna inledde med att bilda en lång kedja för att hindra Pegidas deltagare från att komma in på området. De fållor av kravallstaket som polisen satt upp vägrade motdemonstranter gå in i.

– Jag är här för att visa att det här inte ska få finnas på våra gator. Det här är verkligen inte okej, och det kokar inom mig, sa Sandra Jonsson, en av motdemonstranterna.

Drunknade i motdemonstranternas ljud

SVT:s reporter på plats uppskattade antalet Pegida-anhängare till strax över 50 personer. Men innanför avspärrningarna fanns bara åtta anhängare av den antimuslimska organisationen.

Organisationen hade planerat fem tal under kvällen. Men deras budskap gick långt ifrån fram. Larmet från motdemonstranterna gjorde det omöjligt att höra vad talarna sa.

– De har inga högtalare, så det är omöjligt att höra vad de säger. Men det är inget vi kan göra något åt, sa Ewa-Gun Westford på Skånepolisen.

Vid ett par tillfällen kastades föremål och rökspridande pjäser in mot talarna. En kvinna greps efter att ha kastat av sig kläderna.

Strax före halv åtta hade Pegidatalarna ha lämnat torget. Hur många anhängare som då fanns kvar är oklart. Några konfrontationer av allvarligare art har dock inte rapporterats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer