Foto: Moa Ferm/SVT

MSB slår hål på rykten om tältläger

Publicerad

MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, kallade till informationsmöte om tältlägret på Revingehed. Illvilliga rykten diskuteras.

Bygglovet för det tältläger för asylsökande som planeras på MSB:s mark i Revingeby i Lunds kommun drar ut på tiden.

MSB har skickat in en ansökan om bygglov och den handläggs nu av Lunds kommun som väntas ge besked under nästa vecka.

I takt med att tiden har gått sedan MSB gick ut med information att 75 tält med plats för 375 personer skulle byggas i Revinge har responsen från byborna varit stor.

Majoriteten av responsen har varit positiv men den senaste tiden har även rykten spridits i byn.

En anonym lapp har lämnats ut i byns brevlådor som uppmanar bybor att överklaga bygglov och ikväll har MSB tillsammans med Revinge byförening kallat till informationsmöte.

– Anledningen är att det är en stor händelse i Revingeby men vi vill även stilla den oro vi mött från vissa, förklarar Mazen Seghir, ordförande i Revinge byförening.

En del rykten om tältlägret har florerat i samhället. Bland annat att lägret planeras bli ett permanent flyktingboende.

– Det är påstående tagna ur luften och anledningen till att vi håller det här mötet, för att reda ut vad som gäller, säger Lena Gartmark, verksamhetschef för MSB Revinge.

Vid mötet medverkade ungefär 110 personer. Förutom människor i samhället så var också migrationsverket, försvarsmakten i Skåne, polisen och Lunds kommun på plats.

Den allmänna anledningen till att så många var på plats var att ställa frågor och få svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer