Inrikesminister Anders Ygeman (S) tycker Revinges tält är en bra lösning. Foto: Jane Andersson

Ministern nöjd med Revinges tältläger

Uppdaterad
Publicerad

Inrikesminister Anders Ygeman (S) var nöjd, när han på onsdagsförmiddagen inspekterade det blivande tältlägret i Revinge utanför Lund.

– Jag tycker det är en bra lösning och sannolikheten är stor att Migrationsverket får använda denna lösning, sa Ygeman till SVT Nyheters reporter.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, hade satt upp några visningtält på området, för att ministern skulle kunna bilda sig en uppfattning om hur det kommer att se ut.

– Det är en bra lösning för den som flyr från krig och terror, menade Anders Ygeman.

Totalt 75 tält

Det planerade tältlägret kommer som mest att innehålla 75 tält med fem personer i varje. I första hand kommer personer utan barn att bo i tälten.

Det kommer att byggas upp en by med egen reception. Byn kommer att ha tillgång till internet och bönetält. I möjligaste mån ska olika religiösa grupper separeras för att undvika bråk.

Projektledaren Martin Sjöholm berättade att tältbyn kommer att vara inhägnat och tälten placeras på lastpallar. Tälten kommer att vara isolerade och eluppvärmda för att klara minusgrader. Tälten har tidigare använts i bland annat Filippinerna men aldrig någonsin i Sverige.

I tältlägret i Revinge ska de asylsökande bo 3–5 dagar medan de registreras. Därefter ska de slussas vidare till annat boende.

– Det här är den största humanitära insatsen sedan andra världskriget och därför är vi beredda att ta till extraordinära insatser, säger inriktesminister Anders Ygeman.

Medan det skjuts

Hur ser du på att militären kommer att ha skjutövningar strax intill?

– Jag är medveten om detta men tror att om det är några som kan skilja på övning och verklighet, så är det flyktingarna från krigets Syrien. Om vi kommunicerar detta på rätt sätt, så kommer det att fungera, säger Anders Ygeman till SVT Nyheter.

Däremot vill han inte kommentera medieuppgifterna om att Sverige kommer att införa tillfälliga gränskontroller.

– Jag kommenterar inte det som sägs i förhandlingarna med opppositionen medan förhandlingarna pågår, säger Ygeman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.