Furulidsskolan i Onsala i Kungsbacka började brinna på lördagskvällen. Skolan var tänkt för att användas för en stor del av de 170 asylplatser som ställts i ordning i kommunen. Foto: TT

Säkerhet prio för tältläger

Uppdaterad
Publicerad

Säkerheten kring det planerade tältlägret för 375 personer i Revinge utanför Lund har högsta prioritet.

– Vi följer löpande utvecklingen i resten av landet och har en dialog med polisen kring frågor som rör säkerheten i tältlägret, säger Ann-Charlotte Zackrisson, enhetschef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Hon betonar att frågor kring brandsäkerhet och eventuella hot mot flyktingarna har högsta prioritet. 

Frågorna aktualiserades i helgen då det brann i två skolor, som är planerade som asylboenden. Natten till lördagen brann en skola i småländska Ljungby ner till grunden och sent på lördagskvällen började det brinna i en skola utanför Kungsbacka. Halva byggnaden totalförstördes.

Brann i Arlöv

Tidigare i veckan eldhärjades en barack i Arlöv, som skulle vara asylboende för ensamkommande flyktingbarn.

– Vi har diskuterat om vi ska inhägna hela området med staket och ifall vi ska ha vakter som patrullerar i Revinge, säger Ann-Charlotte Zackrisson. Hon säger att det finns en säkerhetsansvarig på MSB som samverkar med polisen i dessa frågor.

Koll på migrantboenden

Det är polisen i Lund som nu för en dialog med MSB:s säkerhetsansvarig och Migrationsverket.

– Vi vill ha koll på våra migrantboenden i kommunen och har redan en dialog med kommunen, säger Patrik Isaksson, chef för Lundapolisen.

Han säger att de ska göra en riskanalys men att det ännu är för tidigt att säga om det kommer att sättas upp staket runt tältlägret eller om det blir väktare.

– Det här med tältläger är någonting helt nytt för oss, säger Patrik Isaksson.

Korttidsboende

Tältboendet i Revinge ska kunna tas i bruk tidigast den 24 oktober. Det blir 75 tält med plats för 375 personer.

De asylsökande kommer att bo i tältlägret tre till sju dagar i avvaktan på att Migrationsverket kan erbjuda ett annat boende på någon av deras övriga anläggningar i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.