Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De boende på Bellevuegården i Malmö kämpar för att deras innergårdar inte ska bebyggas. Foto: Bernard Mikulic

Boende protesterar när Malmö kommun vill bebygga innergårdar

Publicerad

Enligt prognoserna kommer Malmö ha en halv miljon invånare år 2050 och det kräver många fler bostäder än idag. I miljonprogramsområdet Bellevuegården kämpar de boende för att slippa nya hus på sina gröna innergårdar.

När Malmö växer måste fler bostäder byggas men kommunen vill inte använda dyrbar åkermark utan letar efter stadsmark som går att bebygga.

– Vi har gamla industriområden som fortfarande går att omvandla men även i befintliga områden, miljonprogram och annat, kollar vi efter ytor som kan användas på ett mer effektivt sätt, säger Stefana Hoti (MP), kommunalråd med ansvar för stadsbyggnad.

Boende skeptiska till MKB:s löften

Tjänstemännen har fått upp ögonen för de gröna gårdarna i området Bellevuegården. Här ville kommunen bygga nya flervåningshus och radhus men de boende fyllde i namnlistor och protesterade. Malmö kommunala bostadsbolag, MKB, säger nu att man ändrar planerna och att man ” i närtid” inte kommer att bygga hus på gårdarna. Men de boende är skeptiska.

– Det är klart att vi är oroliga. De har ju bestämt att bygga på gården men inte nu och många som bor här har sagt att de kommer att flytta härifrån om grönområdena försvinner, säger Sif Sigurdardottir som har bott i området i 23 år.

Parkeringsplatser ska bli bostadshus

Det senaste beskedet är att flera parkeringsplatser i utkanten av Bellevuegården kommer att bli flervåningshus. Samtidigt blir Malmöborna allt fler och politikerna måste balansera mellan olika intressen.

– Vårt uppdrag handlar om Malmö som helhet och det är många mål och behov som behöver förenas, säger Stefana Hoti (MP).

Ska vi Malmöbor vänja oss vid att vi måste bo närmare varandra för att klara det här?

– Jag tror att det är en trend som vi ser och att många andra städer följer efter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.