– Vi kan inte stå tysta när den polska regeringen nedmonterar kvinnors rättigheter, säger Mätta Ivarsson, Miljöpartiets gruppledare i Region Skåne. Foto: SVT

MP-utspel: ”Låt polska kvinnor göra abort i Skåne”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet vill låta polska kvinnor göra abort i Skåne för samma avgift som skånska kvinnor betalar. Partiet vill att regionstyrelsen ber regeringen om statlig finansiering.

– Vi kan inte stå tysta när den polska regeringen nedmonterar kvinnors rättigheter. Solidariteten med Polens kvinnor måste visas i handling och inte bara i ord, säger Mätta Ivarsson, Miljöpartiets gruppledare i Region Skåne.

Totalförbud mot abort

Polen är ett land som redan i dag har en sträng abortlagstiftning. I oktober fattade den polska författningsdomstolen beslut om en ytterligare skärpning, som i princip skulle innebära ett totalförbud mot abort. 

Beslutet ledde till omfattande demonstrationer, som nu gjort att Polens regering pausat verkställandet. 

Vid regionstyrelsens möte på torsdagen lämnade Miljöpartiet in sitt förslag i form av ett så kallat initiativärende. 

– Polackerna ska veta att de inte står ensamma i den här kampen. Även polska kvinnor ska ha rätten till sin egen kropp, säger Mätta Ivarsson. 

Miljöpartiet vill ge de polska kvinnorna säkra och subventionerade aborter i Skåne. Partiet föreslår att regionstyrelsen inleder en dialog med regeringen om finansieringen. 

”Dags att vi ger tillbaka”

– Svenska kvinnor har efter en lång och envis kamp fått rätten till sin kropp skyddad i lag. Men så har det inte alltid varit. Det är inte allt för länge sedan som situationen var den omvända. På 1960-talet reste tusentals svenska kvinnor till Polen där abort då var lagligt. Nu är det dags att vi ger tillbaka, säger Mätta Ivarsson. 

Regionstyrelsens ordförande, Carl Johan Sonesson (M), har inte läst förslaget när SVT Nyheter når honom: 

– De lämnade in det på mötet i förmiddags. Förslaget är inte berett och behandlas på nästa möte i december. Det vore fel av mig att redan nu kommentera det, säger han. 

Kommer den skånska vården att klara av ytterligare åtaganden? Den var ju ansträngd redan före coronan. 

– Det beror ju på vilka mängder det handlar om. Vi har ju ett ömsesidigt vårdavtal med Danmark, så visst skulle man kunna ha ett utbyte även med Polen. Men vi måste klara våra kärnuppgifter först, säger Carl Johan Sonesson. 

Bygger på statliga pengar

Mätta Ivarsson påminner om att Miljöpartiets förslag bygger på pengar från staten. 

–Jag har goda förhoppningar om statlig subventionering. Vår jämställdhetsminister sa för några veckor sedan att det var en god idé. Jag hoppas vi kan inleda en diskussion där vi talar om för regeringen att vi i Skåne är positivt inställda. Vi är det län som ligger närmast Polen. 

Många andra länder har sträng abortlagstiftning. Är det aktuellt att även hjälpa dem? 

– Det är i Polen som frågan aktualiserats just nu. Det är ett land nära oss, och vi vill sätta tryck på deras regering att Sverige inte tycker inskränkningen är acceptabel, säger Mätta Ivarsson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer