En demonstrant förs på tisdagen iväg av polis efter att ha tagit av sig kläderna i protest mot de nya abortlagarna. Foto: Czarek Sokolowski/AP

Polen skjuter upp skärpt abortlagstiftning

Uppdaterad
Publicerad

Polens regering har skjutit upp införandet av en skärpt abortlagstiftning efter de massiva protesterna i landet. Nu har landets politiska ledare kallat till samtal med demonstranter samtidigt som president Andrzej Duda presenterat ett nytt förslag.

Polens författningsdomstol har gett klartecken till att ytterligare strama åt landets abortlagstiftning, som redan är en av de striktaste i Europa.

Det innebär att det även ska bli olagligt att abortera foster som har diagnostiserats med allvarliga och livshotande skador, vilket i dag ligger till grund för en majoritet av alla landets aborter.

Men trots att tidsfristen gick ut i måndags har beslutet ännu inte blivit formellt och landets regering skjuter nu upp införandet av den skärpta abortlagen.

– Det pågår en diskussion och det skulle vara bra att ta lite tid för en dialog och hitta ett nytt utgångsläge i den här situationen, som är svår och väcker starka känslor, säger premiärministerns talesperson Michal Dworczyk i polska medier, rapporterar The Guardian.

Massiva protester

Beslutet om skärpta abortlagar har väckt massiva protester i landet vilket bland annat resulterade i att över 100 000 personer samlades på Warszawas gator i fredags och därmed bröt mot landets coronarestriktioner. Ett flertal personer har också frihetsberövats när de marscherade utanför regeringspartiets ledare Jaroslaw Kaczynskis hem. Det har även rapporterats om våldsamheter mellan abortmotståndare och abortförespråkare.

Anna Wójcik, juridikforskare vid Polens vetenskapliga akademi, menar att fördröjningen av beslutet är uppenbart politiskt.

– Utlåtanden och beslut ska publiceras omgående utan fördröjning. Det här är ett juridiskt trick för att undvika det, säger hon till The Guardian.

Vill ha samtal

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki har nu kallat till samtal med demonstranter. Samtidigt har polens president Andrzej Duda presenterat ett nytt förslag som tillåter aborter i de fall det finns livshotande födelsedefekter. Det omfattar dock inte diagnoser som exempelvis Downs syndrom, uppger The Guardian.

Presidentens förslag väntas dock mötas av hård kritik från båda politiska lägren. Från det konservativa hållet för att det är för svagt, och från demonstranternas för att det inte är tillräckligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.